Conducatorul maoist, fostul sef rebel Pushpa Kamal Dahal cu numele sau de razboi- Prachanda- le-a cerut autoritatilor sa opresca numaratoarea voturilor in martea alegerilor. Prachanda respinge rezultatele preliminare, rezultate in care partidul sau apare pierzator, ducand natiunea himalayana intr-o usoara criza politica.
Nepalul a stagnat intr-un impas politic cand Maoistii au cedat in urma cu sapte ani, dupa sase guverne care au esuat in crearea unei constitutii pentru noua republica aparuta in urma unui razboi civil de un deceniu. Uriasii vecini ai Nepalului, China si India s-au angrenat intr-o lupta continua pentru construirea unei natiuni stabile care sa inlocuiasca o monarhie veche de secole.
Teama lor este ca tara saraca cu aproape 27 de milioane de locuitori, dependenta de turism si de ajutor, ar ajunge fara un guvern eficient refugiu pentru militanti si bandele criminale.
In declaratia data reporterilor sustine ca urnele de vot au fost luate si ascunse mai multe ore, timp in care buletinele de vot au fost completate sau schimbate.
“Dorim oprirea imediata a numaratorii voturilor si o analizare a intregului process electoral” , a spus Prachanda. Liderul maoist a beneficiat de sustinere din partea suporterilor maoisti care au ridicat pumnii in aer strigand: “Noi suntem gata de lupta! “ timp in care Prachanda declara mass-mediei de la sediul principal al partidului sau, situat intr-o zona de lux a capitalei, Kathmandu.
Prin revolta care a contribuit la rasturnarea monarhiei din Nepal, Maoistii a aparut ca cel mai mare partid pe care natiunea l-a votat in 2008.
Comisia Electorala a respins cererea lui Prachanda, spunand ca ar trebui sa se respecte verdictul oamenilor in alegeri. “Indemn toate partidele politice, media si observatorii sa arate retinere inainte ca rezultatele din numaratori sa apara” , a declarat seful Comisiei de Alegeri, Neel Kantha Sprety.
Fostul presedinte U.S. Jimmy Carter, cel care a condus o echipa separata de monitorizare, s-a declarat foarte dezamagit de respingerea numaratorii din partea Maoistilor. “Ei trebuie sa se abtina din protestul violent si ii indemn sa permita continuarea procesului electoral.” afirma Carter.
Dupa mutarea de la viata din jungla la un conac in Kathmandu, Prachanda a primit inca de la alaturarea la curentul politic nenumarate acuzatii care l-au deviat de la idealurile sale de stanga.
Rata de participare la vot a intarit ideea ca realizarea unei noi constitutii va fi posibila, in ciuda incercarilor anterioare de dupa alegerile din 2008.