Preşedintele Sudanului de Sud, Salva Kiir, susţine că a reuşit să anihileze o tentativă de lovitură de stat a unor soldaţi loiali fostului vice-preşedinte al ţării, Riek Machar, precizează BBC.
Preşedintele Kiir a declarat că luptele au început după ce persoane în uniforme neidentificate au deschis focul asupra membrilor partidului aflat la guvernare, SPLM, care erau reuniţi în cadrul unei şedinţe. Acest atac a fost apoi urmat de altul asupra unui sediu al armatei din apropiere de Universitate ,,de către un grup de soldați aliat fostului vice-președinte Riek Machar și grupului său”. El a mai adăugat că, în prezent, guvernul deţine controlul deplin al capitalei, Juba, după o noapte de lupte grele dusă de soldații gărzii prezidențiale.
Luptele din Juba au izbucnit pe parcursul nopţii şi s-au intensificat spre dimineaţă, ajungându-se chiar la focuri de armă şi mai multe explozii. Aeroportul oraşului a fost închis, iar postul naţional de televiziune SSTV, şi-a încetat emisia timp de mai multe ore.
După ce a revenit în direct, postul a difuzat un mesaj al preşedintelui Kiir, care era însoţit de oficiali guvernamentali, liderul de la Juba fiind îmbrăcat o uniformă militară. “Nu voi permite sau tolera astfel de incidente, în noua noastră națiune. Condamn cu fermitate aceste acțiuni criminale, în termenii cei mai duri”, a declarat preşedintele, promițând că cei responsabili vor trebui să răspundă în fața legii. El a anunţat, de asemenea, că în fiecare seară începând de luni, între orele 18:00 şi 6:00, va fi declarată stare de asediu. “Vă garantăm că guvernul face tot posibilul pentru a asigura cetățenilor starea de securitate şi siguranţă, iar partidul aflat la guvernare, Mişcarea Populară de Eliberare din Sudan (SPLM), nu va permite ca puterea să fie preluată prin folosirea forţei”, a mai adăugat el.
Pe timpul nopţii de duminică spre luni a fost declarată starea de asediu şi s-au făcut mai multe arestări, conform relatărilor. Mai multe persoane au fost rănite şi câteva sute s-au refugiat la o bază americană. Hilde Johnson, reprezentantul special al ONU în țară, a spus că a fost “profund îngrijorată” și a cerut “tuturor părților implicate în luptă să înceteze imediat ostilitățile și să se abţină de la violenţe”. Ea a mai adăugat: “Am menţinut contactul permanent cu liderii cheie, inclusiv cu cei de la cel mai înalt nivel pentru a face apel la calm”.
Ministrul de Externe Barnaba Marial Benjamin a declarat pentru Associated Press că unii soldați au încercat să atace depozitul de arme al armatei aflat în centrul capitalei, dar aceştia au fost respinşi. El a mai spus, de asemenea, că printre cei arestaţi se află şi câţiva politicieni.
Riek nu a comentat cele întâmplate iar locul unde se află este, încă neclar. Dar purtătorul său de cuvânt a spus că el este în siguranță și a negat rapoartele conform cărora ar fi fost arestat. Sudanul de Sud, cel mai tânăr stat din lume, a luptat încă din 2011, când şi-a câştigat independenţa faţă de Sudanul de Nord, pentru a realiza un guvern stabil. Referendumul de independenţă şi-a propus soluţionarea acestui conflict, ce durează de decenii întregi, sub conducerea SPLM.
Acest stat, bogat în resurse petroliere este împărţit atât din punct de vedere etnic cât şi politic, existând pe teritoriul său mai multe grupuri armate active. Tensiunile au fost deosebit de mari deoarece președintele Kiir a dizolvat întregul cabinet guvernamental, inclusiv pe vicepreşedintele Machar, în luna iulie.
Înlăturarea guvernului de la Juba pare a fi fost realizată în contextul unei lupte pentru puterea de la Juba, în contextul în care vicepreşedintele Machar a susţinut că va contesta alegerile prezidenţiale din 2015. Actualmente, Machar conduce o facţiune dizidentă în MEPS.
Machar şi preşedintele Kiir provin din grupuri etnice rivale, care în trecut au avut parte de mai multe confruntări. Kiir provine din comunitatea Dinka, cea mai mare din Sudanul de Sud, în timp ce Riek Machar este din comunitatea Nuer, a doua ca mărime din acest stat. Unii membrii ai comunităţii Nuer s-au plâns de dominația politică exercitată de către Dinka.
Conform relatărilor, actualmente atmosfera din capitala Juba este una calmă, cu puţini civili pe străzi şi trupe înarmate care patrulau. Sute de persoane, în special femei şi copii au fost adăpostiţi la sediile unor clădiri ce aparţin ONU şi se află în apropierea aeroportului şi în oraş. Un purtator de cuvant a declarat pentru Reuters că șapte persoane, inclusiv un băiat de doi ani, au fost tratate pentru răni produse de focurile de armă.
ONU şi-a exprimat îngrijorarea într-un comunicat emis după ultimele evenimente desfăşurate în Sudanul de Sud: “Sperăm că situația de securitate din Juba se va normaliza curând pentru a permite civililor să se întoarcă rapid la casele lor. În acest scop, UNMISS (Misiunea ONU în Sudanul de Sud) solicită tuturor părților să păstreze calmul și să se abţină de la acţiuni violente.” ONU și la Ambasada SUA au sfătuit cetățenii să stea acasă. Ambele au negat zvonurile potrivit cărora ar fi oferit adăpost unor figuri politice sau militare.