Home / Politica si... / Criza / Liderul unui partid ultra-naţionalist din Israel ameninţă cu o criză politică pe fondul negocierilor cu Palestina

Liderul unui partid ultra-naţionalist din Israel ameninţă cu o criză politică pe fondul negocierilor cu Palestina

Ministrul Economiei, Naftali Bennett, un aliat-cheie al premierului Benjamin Netanyahu în cadrul coaliţiei de guvernare, a ameninţat cu retragerea din Guvern a formaţiunii pe care o conduce dacă în cadrul negocierilor de pace cu Palestina va fi inclus şi un schimb de prizonieri palestinieni şi israelieni, informează Reuters.

Afirmaţiile lui Bennett, liderul formaţiunii ultra-naţionaliste Partidul Casei Evreieşti, complică astfel şi mai mult eforturile Statelor Unite de a menţine deschis dialogul fragil israeliano-palestinian.

Partidul lui Bennet deține in prezent 12 din cele 68 de mandate ale coaliției, iar dacă membrii acestuia vor retrage sprijinul Guvernului, premierul Netanyahu va fi nevoit sa își găsească noi aliați pentru a menține o majoritate funcțională în cadrul Parlamentului, care deține un total de 120 poziții oficiale.

Nu a existat o reacție imediată din partea reprezentanților formaţiunii Likud, a premierului Netanyahu, dar lideri ai partidului au catalogat anunțul lui Bennett drept o “amenințare deșartă”.

Bennett susține că palestinienii nu ar trebui să aibă nimic de spus în ceea ce privește modul în care Israelul își gestionează propriii cetațeni : “Problema urgentă, dacă include eliberarea criminalilor cu cetațenie israeliană, semnifică o încălcare a suveraniții Israelului. Dacă propunerea este acceptată, Partidul Casa Evreiască își va da demisia din guvern”, a declarat Bennet.

Ca parte a încercării de reinițiere a discuțiilor de pace ce au avut loc în iulie anul trecut, Israelul a fost de acord să elibereze 104 prizonieri palestieni. Cu toate acestea, ultimul grup de prizonieri care trebuia eliberat la sfârşitul lunii trecute a rămas încă în detenţie, fapt care a declanşat o criză în privinţa desfăşurării negocierilor.

Palestienienii susțin că au fost asigurați de Washington că o parte formată din prizonieri arabi cu cetățenie israeliană va fi inclusă în programul eliberărilor, însă oficialii israelieni susțin că nu și-au luat un asemenea angajament. Statele Unite încearcă să realizeze o înțelegere între cele două părți pentru a continua discuțiile legate de pace, însă negociatorii palestinieni susțin că eliberarea cetățenilor israelieni de origine arabă este esențială.

În urma eșecului Israelului de a elibera prizonierii, președintele palestianian Mahmoud Abbas a răspuns prin semnarea a 15 tratate internaționale, inclusiv Convențiile de la Geneva legate de conduita de război și ocupații. Israelul susține că aceasta este o strategie a lui Abbas de a intensifica cererea palestienienilor pentru independența, cerere expusă in timpul discuțiilor deschise începând cu luna iulie a anului trecut.

Ca și răspuns la acţiunile palestinienilor, Netanyahu a impus sancțiuni economice asupra acestora. Washington-ul a declarat marți că cele doua părți fac progrese, însă nu acceptă sugestii cu privire la înțelegere, fapt ce a determinat stoparea discuțiilor pentru acest moment.

Despre Marilena Veronica Ene

Vezi și

In Focus: Sistemul electoral prezidențial din Statele Unite ale Americii

Anul 2024 a fost un an electoral important, întrucât au avut loc o serie de …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *