Președintele Ucrainei, Viktor Ianukovici și trei lideri ai opoziţiei au semnat un acord prin care doresc încheierea crizei actuale care a adus confruntări sângeroase între protestatari și poliție pe străzile Kievului, informează The Guardian.
Sub presiunile protestelor în masa din Kiev, președintele a semnat un tratat ce conține planuri de organizare ale alegerilor prezindențiale anticipate până la sfârșitul acestui an, reducerea prerogativelor prezidențiale prin modificarea constituției și formarea unui guvern de uniune națională.
Acordul, mediat de 3 şefi de diplomaţii europene (Franţa, Germania şi Polonia) este menit să pună capăt crizei politice care macină ţara de mai multe luni, şi care a culminat cu conflicte sângeroase de stradă.
În aşteptarea rezultatelor negocierilor au avut loc alte confruntări în centrul Kievului. Capitala a fost teatrul unor lupte fără precedent în cele 2 decenii de democraţie ucraineană, în care s-au folosit muniţie de război şi bombe incendiare.
Ministerul Sănătăţii susţine că 77 de persoane au murit, începând de marţi, iar 577 au fost rănite. Multe dintre victime au fost împuşcate cu muniţie de război de către presupuşi lunetişti suspectaţi că ar fi face parte din trupele speciale “Beerkut”.
Chiar si după semnarea acordului, sute de mii de protestatari au ramas în Piata Independenței sau Maidan, după cum mai este numit centrul capitalei Ucrainei. Ei controlează în prezent centrul orasului, după ce au construit baricade și au întărit măsurile prin care forțele poliției sunt intimidate.
În acelasi timp, economia Ucrainei este grav afectată. Agenţia de evaluare financiară Standard&Poor’s a coborât ratingul Ucrainei pentru a doua oară în decursul ultimelor trei săptămâni. Analiştii S&P apreciază că situaţia politică s-a deteriorat semnificativ astfel încât există un risc crescut ca ţara să intre în incapacitate de plată.