Home / Politica si... / Drepturi / Lideră militantă pentru dreptul femeilor de a conduce, oprită de poliție în Arabia Saudită

Lideră militantă pentru dreptul femeilor de a conduce, oprită de poliție în Arabia Saudită

O lideră militantă cunoscută pentru faptul că a cerut să li se acorde femeilor din Arabia Saudită dreptul de a conduce, a fost oprită de poliție în timp ce conducea ea însăși prin capitala Riyadh, relatează BBC News.

În urmă cu câteva zile au fost postate pe Internet poze cu Aziza al Yousef la volan, realizate de către activista care o însoțea, Eman al Nafjan. Aceasta a postat inclusiv pe contul ei de Twitter cuvinte menite să arate surprinderea celor două vizavi de faptul că au reușit să oprească într-o benzinărie fără ca cineva să fie șocat sau să reacționeze într-o manieră violentă. Însă, curând aveau să fie raportate poliției, care, drept urmare, le-a oprit.

Aziza al Yousef a anunțat BBC că au fost duse la secție, unde li s-a impus amândurora să semneze un document prin care se angajau să nu mai urce niciodată la volan. Eman al Nafjan a refuzat categoric, scriind pe Twitter că dacă i s-ar cere să își cheme reprezentantul legal, ”gardianul masculin” obligatoriu pentru toate femeile arabe, ar afirma, pur și simplu, că este propriul său reprezentant legal. În ciuda voinței sale, acesta a fost, oricum, chemat. Cele două femei au fost eliberate ulterior.

În urmă cu doar două zile înainte de acest incident, Aziza al Yousef a participat, alături de o altă activistă, la o întâlnire oficială cu Prințul Mohammed bin Nayef, cunoscut ca fiind una dintre cele mai influente personalități din țară; acesta este privit și ca un posibil viitor rege, reprezentând o generație mult mai tânără decât actualii lideri politici. Cele două activiste au descris întâlnirea ca fiind pozitivă. Cu toate acestea, nimeni nu se aștepta la o schimbare de proporții în viitorul apropiat.

Reforma din Arabia Saudită este un proces gradual, cu atât mai mult cu cât încă există numeroși opozanți ai dreptului femeilor de a conduce. Întâlnirea cu oficialitățile a avut loc în urma unei campanii intense și de lungă durată; data de 26 octombrie a fost declarată ca fiind ziua în care femeile urcă la volan. Deși foarte multe au făcut acest lucru, autoritățile au suprimat imediat inițiativa. De atunci, activistele și-au centrat campania în data inexistentă de 31 noiembrie, tocmai pentru a atrage atenția asupra faptului că aceasta va continua, indiferent de intervențiile autorităților.

Întâlnirea cu Prințul Mohammed bin Nayef a fost văzută ca o foarte mare posibilitate ca, în timp, autoritățile să devină mai îngăduitoare cu astfel de manifestări, activistele recăpătându-și speranța în reușita cauzei lor. 

Despre PoliticALL

Vezi și

In Focus: Sistemul electoral prezidențial din Statele Unite ale Americii

Anul 2024 a fost un an electoral important, întrucât au avut loc o serie de …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *