Home / GeopoliticALL / Europa / Letonia a devenit oficial membră a zonei euro

Letonia a devenit oficial membră a zonei euro


Începând de la 1 ianuarie 2014, zona euro cuprinde 18 state membre, după ce Letonia a adoptat ofic
ial moneda unică europeană, renunțând la cea națională, latul leton, introdusă în 1993, informează BBC News.

Letonia spera să adopte moneda euro încă din 2008, dar primii doi ani ai crizei economice mondiale au dus la o scădere cu 25 % a prodului intern brut, spulberând această speranță. Astăzi, însă statul baltic a reușit să depășească perioada de criză și a devenit țara cu cea mai rapidă creștere economică din Uniunea Europeană.

Extinderea zonei euro în spațiul ex-sovietic este privită cu optimism de președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barosso, care a declarat, potrivit Le Monde, că  ”datorită eforturilor sale, Letonia intră în zona euro mai puternică decât oricând, transmițând astfel un mesaj de încurajare altor țări angajate într-un proces dificil de redresare economică.” Același entuziasm s-a simțit și în discursul comisarului european pentru afaceri economice și monetare, Olli Rehn, pentru care adoptarea monedei unice reprezintă ”sfârșitul călătoriei Letoniei înspre inima politică și economică a continentului și este ceva ce ar trebui sărbătorit de toată lumea”, transmite BBC.

Oamenii de afaceri și membrii guvernului de la Riga au salutat și ei trecerea la moneda unică, premierul, Valdis Dombrovskis, afirmând că această schimbare va ajuta economia letonă prin facilitarea comerțului și creșterea încrederii investitorilor. De asemenea, există speranța că moneda euro va reduce dependența fața de Rusia a fostului stat sovietic.

În schimb, înlocuirea latului leton cu moneda europeană nu este privită cu ochi buni de o mare parte a populației. Potrivit unor sondaje de opinie, citate de BBC, aproximativ 60% dintre letoni nu sunt de acord cu trecerea la euro.

Letonia este a doua țară baltică și a patra din rândul statelor ex-sovietice din Europa Centrală și de Est care adoptă moneda unică europeană, după Slovenia (2007), Slovacia (2009) și Estonia (2011). În prezent 333 de milioane de cetățeni ai UE folosesc moneda euro, la 15 ani după lansarea ei, în 1999.

 

Despre Mădălina Elena Stanciu

Vezi și

De la visul european la Visul Georgian

Material realizat de Andrei Rus Context istoric Georgia este un stat situat în Munții Caucaz …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *