Președintele Turciei, Abdullah Gul, a aprobat noua lege care prevede înăsprirea controlul asupra internetului, o măsură prin care își arată sprijinul pentru premierul Recep Tayyip Erdogan, dar care amplifică îngrijorările internaționale legate de libertatea de exprimare din Turcia, informează Reuters.
Gul a declarat că și-a dat acceptul pentru noua lege a internetului, după ce Guvernul a anunțat că va supune votului Parlamentului o serie de amendamente, răspunzând astfel preocupărilor șefulul statului cu privire la unele articole din textul legislativ.
Reglementarea care prevede că autoritățile turce pot bloca accesul la pagini web fără un ordin judecătoresc nu este singura criticată dur de comunitatea internațională. Și proiectul de lege care oferă Guvernului de la Ankara un control mai mare asupra sistemului judiciar a stârnit recent controverse, fiind văzut de criticii lui Erdogan drept un răspuns autoritar al premierului la o anchetă de corupție care vizează Executivul turc.
Membrii opoziție, aflați în minoritate în Parlament, susțin că aprobarea unei astfel de legi nu face decât să-i deschidă calea lui Erdogan pentru a impune o conducere autoritară în Turcia. ”Dacă președintele aprobă legea privind controlul sistemului judiciar, justiția va fi legată în totalitate de Guvern. Separarea puterilor în stat va fi dată uitării.”, a declarat, potrivit Reuters, Devlet Bahceli, liderul Partidului Mișcării Naționaliste, aflat în opoziție.
În acest context, specialiștii asociază promulgarea legii internetului de către șeful statului cu faptul că acesta își dorește să revină în prima linie a politicii din Turcia, fiind văzut de mulți drept viitorul lider al AKP. ”Gul vrea să fie președintele AKP, astfel încât, chiar dacă nu este întru totul de acord, el aprobă reglementările controversate propuse de partid”, explică analistul politic Atilla Yesilada, citat de Reuters.
Situația din Turcia a afectat încrederea investitorilor străini și a provocat îngrijorare la Bruxelles, care consideră că prin reglementările intens discutate Ankara, care a început negocierile de aderare la UE în 2005, se îndepărtează de normele europene.