Armata thailandeză a decretat legea marțială în mijlocul unei crize politice, “pentru a păstra legea și ordinea”, după șase luni de proteste de stradă care au dominat țara condusă de un guvern instabil. Decizia nu a fost vazut cu ochii buni de către reprezentanții guvernului care speră că acesta nu se va transforma într-o lovitura de stat, având în vedere că odată cu căderea monarhiei absolutiste, în 1932, armata a organizat 11 lovituri de stat, scrie The Guardian.
Generalul Prayuth Chan – OCHA, șeful armatei, a declarat că acesta a intervenit pentru a restabili ordinea și pentru a recăpata încrederea investitorilor, susţinând că trupele militare vor lua măsuri împotriva tuturor celor care au atentat la viața cetațenilor. “Cerem tuturor părților să vină și să vorbească pentru a găsi o cale de ieșire pentru țară”, a declarat Prayuth reporterilor după întâlnirea cu directorii de agenții guvernamentale și alți oficiali de rang înalt.
Oficialii militari au declarat că o parte din neințelegeri au provenit și din faptul că miniștrii nu au fost suficient de bine informati cu privire la planurile de acțiune ale armatei, tocmai de aceea legea marțiala va rămâne în vigoare până ce ordinea și pacea vor fi restabilite. Armata a cerut, de asemenea, cenzurarea posturilor de televiziune și a statiilor radio, până ce situația va fi remediată, toate acestea din motive de siguranță națională.
Douăzeci și opt de persoane au fost ucise și 700 rănite de la protestele anti-guvernamentale care au început în luna noiembrie a anului trecut. La sediul guvernului, trupele armate au reușit să intre în clădire, fără a întampina vreun eveniment neplăcut, deși acesta era încă înconjurat și bine pazit. Mai mult decât atât, PDCR a anulat mitingurile planificate pentru ziua de marți, ajungând la un acord comun, conform căruia acțiunile lansate de armată nu aveau caracterul unei lovituri de stat.
Având în vedere că aceasta este o problemă veche de 8 ani, lucrurile nu se vor rezolva cu uşurinţă, cât timp armata va menține securitatea. Legea marțială a fost anunţată în cadrul unei emisiuni TV de specialitate, atunci când reprezentanții acesteia anunțau cetățenii nu au niciun motiv de îngrijorare. Acestă declarație cita, de fapt, o lege enunțată în 1914, care permite armatei să intervină în perioadele de criză. Singura soluție găsită de Niwatthamrong a fost organizarea unui referendum pe data de 3 august, însă în urma unor discutii s-a ajuns la concluzia ca aceasta nu poate fi considerată o soluție de iesire din criză.
Liderul protestului antiguvernamental care a provocat tensiunile din ultimele luni, Suthep Thaugsuban, a declarat, într-un discurs, suporterilor : “legea marțială nu afectează revolta noastră civilă … Noi încă mai păstreazam dreptul nostru de a demonstra împotriva acestui guvern tiranic.”
Una dintre acţiunile care au amplificat tensiunile din Thailanda a fost reprezentată și de decizia premierului Yingluck Shinawatra de a dizolva camera secundară Parlamentului. Aceasta a cerut organizarea alegerilor politice în luna februrie, fiind convinsă că victoria îi va aparține, însă protestarii au făcut tot ce le-a stat în putință pentru ca voturile și alegerile să fie anulate.
Prim-ministrul interimar Niwatthamrong Boonsongphaisan a declarat că a cerut Comisiei Electorale să stabilească buletinul de vot pentru data de 3 august, după nenumărate discutii purtate cu armata. “Suntem în discuţii cu șeful armatei și există multe probleme urgente despre care vom discuta…, inclusiv alegeri și reformă “, a declarat Niwatthamrong reporterilor .
Tharkasin a declarat într-un mesaj postat pe o retea de socializare că scopul său este acela de a proteja drepturile omului, dar și ale democrației, de mult afectată. Human Rights Watch a numit legea marțială “o lovitură de stat de facto “, în timp ce un analist politic a spus că a fost doar o “lovitură de stat fantomă.” “Pentru ca acest lucru să fie un succes, armata trebuie să acționeze ca o forță neutră și să nu fie văzut de partea cu protestatarii anti-guvern. Ea trebuie să decidă o data a alegerilor și să înceapă un proces de reformă politică”, a declarat Kan Yuenyong. S
Statele Unite ale Americii au declarat că vor urmarii toată această situație îndeaprope. “Ne așteptăm ca armata să-și onoreze angajamentul, acela de a face din această acțiune una temporară de prevenire a violenței , și nu pentru a submina instituțiile democratice”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA Jen Psaki într-o declarație. Cele 6 luni de criză și-au pus amprenta asupra economiei statului, însă mulți dintre reprezentanții acestuia au susținut că acestă perioada dificilă nu a avut doar părți negative, deoarece protestele au ajutat la ieșirea dintr-o situație de impas în societatea thailandeză.