Jurnalista iraniană Marzieh Rasouli a fost condamnată 2 ani de închisoare și 50 de lovituri de bici, sub acuzația de a fi făcut propagandă împotriva guvernului din Iran, în urma celor mai recente măsuri adoptate Republica Islamică asupra independenței din mass-media, informează The Guardian.
Jurnalista s-a prezentat la închisoarea Evin din Teheran, unde o serie de alți câțiva zeci de jurnaliști au fost închiși de către autoritățile iraniene, care au primit titlul de “cele mai opresive autorități la adresa jurnaliștilor”, de la Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor(CPJ) din New York.
Tânăra jurnalistă a fost condamnată la închisoare pentru a-și ispăși pedeapsa primită în urma acuzațiilor de molestare a liniștii publice și propagandă împotriva actualei conduceri a statului. Cu o zi înainte de a fi închisă în spatele gratiilor, Rasouli a anunțat pe contul său de Twitter că a fost informată de pedeapsa pe care urmează să o primească și că este așteptată la închisoare.
Marzieh Rasouli este o recunoscută scriitoare pe teme artistice și culturale, scriind pentru o serie de publicații reformiste precum Shargh sau Etemaad. Aceasta a fost inițial reținută în ianuarie 2012, atunci când autoritățile au demarat o serie de incursiuni împotriva presei, chiar înainte de desfășurarea alegerilor prezidențiale din acea perioadă. A fost eliberată ulterior pe cauțiune, în urma unei sume enorme plătite oficialilor închisorii.
Potrivit organizației “Reporteri fără granițe”, Rasouli și cel puțin alți doi jurnaliști iranieni, Parastoo Dokouhaki și Sahamoldin Borghani, au fost acuzați de colaborarea cu BBC. Conservatorii iranieni privesc televiziunea BBC ca pe un organism de spionaj britanic.
Jason Stern, membru al CPJ și-a manifestat indignarea cu privire la arestarea lui Rasouli : “Adevărul este că arestarea zecilor de jurnaliști a devenit ceva normal pentru Iran, mai ales după declanșarea opresiunii la adresa presei de după alegerile din 2009. Iranul este pe cale de a deveni cel rău paznic al jurnaliștilor din întreaga lume.”