Șeful diplomației americane, John Kerry, a sugerat recent că negocierile israeliano-palestiniene sunt aproape de colaps și că Washingtonul se gândeșe serios dacă mai are rost să se implice în procesul de pace, informează The Guardian.
Kerry a recunoscut că presiunea crizelor politice din Ucraina și Siria, precum și negocierile cu privire la dosarul nuclear iranian sunt chestiunile în care SUA s-au implicat în ultima perioadă, în defavoarea problemei israeliano-palestiniene, trasnformată de Secretarul de Stat american într-o misiune personală, dar în cazul căreia nu au fost înregistrate progrese semnificative. ”Există limite în ceea ce privește timpul și efortul pe care Statele Unite le pot investi în cazul în care părțile însele nu sunt capabile să ia măsuri contructive”, a declarat John Kerry în timpul unei vizite în Maroc, potrivit The Guardian.
Și reprezentanții Casei Albe au anunțat că negocierile au ajuns acum într-un impas, dar au insistat că discuțiile nu au fost suspendate. ”Am ajuns într-un punct în care liderii israelieni și cei palestinieni au nevoie de puțin timp de gândire”, a declarat Josh Earnest, purtător de cuvânt al Casei Albe, citat de aceeași sursă. Totuși, Earnest a recunoscut că președintele Barack Obama împărtășește nemulțumirea lui John Kerry cu privire la acțiunile ”inutile” ale celor două părți, adăugând că cei doi lideri vor discuta despre direcția care trebuie urmată de SUA după ce Secretarul de Stat american se va întoarce la Washington, informează Reuters.
Avertismentele făcute de Kerry ar putea fi o încercare de a-i forța pe israelieni și palestinieni să renunțe la pozițiile intransigente, dar pot reprezenta, în egală măsură, începutul sfârșitului procesului de pace, scriu jurnaliștii de la Reuters. În plus, abandonarea negocierilor relansate în urmă cu opt luni ar fi sinonimă cu o nouă lovitură pentru credibilitatea lui Barack Obama în Orientul Mijlociu, în condițiile în care liderul de la Casa Albă a fost criticat deja pentru atitudinea adoptată în privința războiului civil din Siria sau a preluării puterii de către armată în Egipt.
Declarațiile Secretarului de Stat american vin în contextul în care Israelul a anulat eliberarea unor prizonieri, promisă anterior. Oficialii israelieni au anunțat că au luat această hotărâre după ce liderul palestinain, Mahmoud Abbas a declarat că va căuta o mai mare recunoaștere internațională prin semnarea a 15 tratate și convenții ONU. La rândul său, Abbas a afirmat că măsura amintită reprezintă un răspuns la întârzierea eliberării prizonierilor.
Problema prizonierilor este una foarte sensibilă pentru ambele părți implicate în conflict. Pentru palestinieni aceștia sunt niște eroi, indiferent de motivul pentru care au ajuns să fie privați de libertate, în timp ce israelienii îi consideră teroriști.