Israelul, Iordania şi Autoritatea Palestiniană au semnat un pact pentru a salva Marea Moartă, ameninţată cu dispariţia din cauza salinităţii excesive şi a exploatării intensive a resurselor de apă care o alimentează, informează BBC.
Acordul celor trei state presupune construirea unui sistem de pompare prin care va fi transportată apa din Marea Roşie, supusă procesului de desalinizare, asigurându-se astfel şi necesarul de apă potabilă în regiune.
Suprafaţa Mării Moarte se restrânge cu mai mult de 1 metru pe an în urma folosirii excesive a râului Iordan, principalul afluent, la irigarea terenurilor agricole. Dacă nu se iau urgent masuri, se preconizează că în anul 2050 Marea Moarta va dispărea complet.
Discuţiile cu privire la acest proiect sunt purtate între cele trei state de câţiva ani. Sunt şi critici care se opun acestui proiect de teamă ca ecosistemul deja destul de fragil al Mării Moarte să nu fie afectat şi mai tare.
În timp ce negocierile de pace dintre Israel şi Palestina par să stagneze, acest proiect oferă o perspectivă de succes pentru cooperare în aceasta perioadă destul de tensionată din punct de vedere politic.
Acordul a fost semnat de către oficialii celor trei state la sediul Băncii Mondiale de la Washington, iar costul proiectului este estimat între 250 şi 400 milioane de dolari.
Marea Moartă este atât de sărataă şi bogată în minerale, încat corpul uman poate pluti pe suprafaţa apei. De asemenea, în zona s-a dezvoltat intens turismul termal, tocmai datorită proprietăţilor unice ale acestei ape.
În urma construirii uzinei de desalinizare, în Iordania se vor produce anual până la 100 de milioane de metri cubi de apă, dar şi energie hidroelectrică pentru a fi folosită în procesul de desalinizare.
Membrii organizaţiei ecologiste Friends of the Earth Middle East au cerut un studiu temeinic asupra apei din Marea Rosie înaintea demarării proiectului pentru a se şti exact ce impact poate avea aceasta asupra ecosistemului Marii Moarte. “Guvernul a aprobat proiectul după ani de studii tehnice, politice, economice şi geologice”, a oferit asigurări premierul iordanian, Abdullah Nsur.