După ce a instaurat califatul în zonele controlate de pe teritoriul Siriei și Irakului, Statul Islamic a anunțat că dorește să bată monedă proprie, din aur, argint și cupru, pentru a ieși ”de sub tirania sistemului financiar mondial”. Planul insurgenților sunniți de a căpăta independență față de economia globală pare însă de la început sortit eșecului, mai ales că nu știe deocamdată de unde are ISIS suficiente metale prețioase pentru a produce moneda de schimb proprie.
Noul sistem al SI va cuprinde șapte tipuri de monezi: două de aur, trei de argint și două de cupru. Este bazat pe vechiul dinar islamic folosit în timpul Califatului din Uthman din anul 634. Moneda de aur este cunoscută sub numele de dinar, iar cea de argint ca dirham. Măsura este „pur dedicată lui Dumnezeu” și presupune eliminarea banilor de hârtie care fac parte din „sistemul economic global bazat pe cămătărie satanică”, susțin reprezentanții SI.
Sistemul financiar cu dinari mai este folosit și astăzi în câteva țări, dar pentru fabricarea monedelor nu sunt utilizate metale prețioase, ceea ce ridică întrebarea de unde are ISIS resursele necesare. „Spre deosebire de predecesorul său, al-Qaida, care a obținut bani din surse externe, ISIS este auto-finanțat”, a declarat pentru CNN, Jimmy Gurule, fost subsecretar al Trezoreriei SUA. Finanțarea lor provine din petrol, răscumpărări, taxe și din vânzarea artefactelor furate. „Aceasta este cea mai bogată organizație teroristă pe care lumea a cunoscut-o vreodată”, a mai spus Gurule.
Deși încearcă să ajungă la o independență față de sistemul internațional, acest lucru e aproape imposibil deoarece valoarea monezilor depinde de fluctuațiile sistemul internațional care determină valoarea aurului și argintului. O altă provocare pentru ISIS va fi să convingă cetățenii din teritoriile controlate să facă moneda să circule, pentru că oamenii din zonă pot fi tentați să păstreze moneda pentru valoarea aurului propriu-zis. La un moment dat, ISIS va rămâne fără aur pentru a fabrica monezile, ceea ce va face întreaga lor rată de schimb să fie inutilă. „Vor fi nevoiți să trișeze și să printeze bani precum face orice bancă”, a explicat Axel Merk, expert în sistemul financiar.
Politica ISIS este totuși una a violenței și a constrângerii, iar oamenii vor fi prea speriați pentru a nu accepta regulile impuse. „Vor tăia capetele oamenilor care nu acceptă… asta e moneda regiunii”, este concluzia celor aflați la fața locului în fața unei noi hotărâri anunțate de organizația teroristă ce a acaparat vaste teritorii din Orientul Mijlociu și pare că deține controlul pe termen lung în regiune.