Home / Politica si... / Conflict / Statul Islamic instaurează un guvern în regiunile controlate din nord-estul Siriei

Statul Islamic instaurează un guvern în regiunile controlate din nord-estul Siriei

isisGruparea teroristă ISIS este recunoscută pentru metodele sale brutale de execuție: decapitări, crucificări și execuții în masă prin care încearcă să-și înlăture dușmanii și să-și atingă scopul de a instaura un califat în regiunile controlate. Astfel, teroriștii au reușit să ocupe o zonă întinsă din Irak și Siria, unde și-au instalat un guvern prin care controlează fiecare aspect al vieții de zi cu zi a oamenilor ce locuiesc acolo, relatează The Guardian.

Grupul terorist se ocupă cu asigurarea energiei electrice și a apei pentru populație, plătește salarii, dirijează traficul rutier și conduce aproape orice, de la brutării la bănci, școli și moschei, totul organizat sub forma unei structuri similare cu un guvern modern.

Rezidenții spun că ISIS are o strategie foarte pragmatică de a guverna, care rezidă din experiența lor de luptă. Reqqa este numele provinciei din estul Siriei controlată de teroriști și regiunea unde a fost instaurat califatul – o formă de guvernare care a dispărut odată cu apariția statelor moderne.

Reqqa, numit de ISIS “Mireasa Revoluției”, a fost primul oraș care a căzut anul trecut în mâna rebelilor, un prim pas în efortul lor de a-l înlătura pe președintele Bashar al-Assad. În ultima lună, luptătorii Statului Islamic au difuzat imagini cu decapitarea jurnaliștilor americani James Foley și Steven Sotloff, precum și a soldaților kurzi și libanezi ținuți prizonieri.

“Suntem un stat”, a declarat un comandant din regiune. “Lucrurile sunt foarte bune aici deoarece guvernăm după legea lui Dumnezeu”. Grupul terorist este ajutat de către experți veniți din alte țări, inclusiv din Africa de Nord și Europa.

Pentru a demonstra că Statul Islamic guvernează în adevăratul sens al cuvântului, liderul grupării, Abu Bakr al-Baghdadi a luat decizia de a separa operațiunile militare de administrația civilă, desemnând luptătorii doar ca polițisti sau soldați. Baghdadi a desemnat adjuncți din rândul civililor, numiți walis, un termen islamic care descrie o funcție similară cu un ministru, pentru a gestiona instituțiile.

Regiunile administrative sunt împărțite în waliyehs, sau provincii, care uneori coincid cu departamentele deja existente. Luptătorii și angajații primesc un salariu de la un departament numit Casa Financiară Musulmană, care seamănă cu un Minister al Finanțelor. Luptătorii primesc locuințe, inclusiv pe cele confiscate de la rezidenții care nu sunt suniți, precum și un salariu de 500 de dolari pe lună, suficient pentru a asigura un stil de viață decent.

Un militant ISIS a declarat că familiile sărace primesc bani, de exemplu o văduvă poate primi 100 de dolari pentru ea și pentru fiecare copil ai ei. Prețurile sunt destul de mici, iar comercianții care manipulează prețurile sunt pedepsiți. Grupul a impus de asemenea taxe speciale cu privire la familiile bogate.

Analiștii estimează că Statul Islamic câștigă milioane de dolari și din vânzarea de petrol de pe teritoriile pe care le controlează în Irak și Siria, dar și din răscumpărările pentru ostatici. În același timp, islamiștii bogați din întreaga lume trimit bani pentru a susține califatul. Între timp, ISIS câștigă adepți în fiecare zi, inclusiv femei și copii, pe care îi educă cu privire la „adevăratul Islam”. „La fiecare trei zile primim cel puțin o mie de luptători”, declară un militant potrivit sursei citate, făcând tot mai dificilă elaborarea unei strategii pentru combaterea acestei organizații tot mai numeroase.

Despre Marina Isabella Pirnea

Vezi și

In Focus: Sistemul electoral prezidențial din Statele Unite ale Americii

Anul 2024 a fost un an electoral important, întrucât au avut loc o serie de …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *