Home / Politica si... / Drepturi / Iranul vrea să interzică vasectomiile pentru creşterea ratei natalităţii

Iranul vrea să interzică vasectomiile pentru creşterea ratei natalităţii

Parlamentul din Iran doreşte înăsprirea regulilor în ceea ce priveşte avorturile şi totodată interzicerea vasectomiilor, în încercarea de a creşte rata natalităţii, scrie The Guardian.

După ce Iranul a iniţiat în urmă cu două decenii un program pentru prevenirea sarcinilor nedorite, program ce includea operaţii subvenţionate de sterilizare a bărbaţilor şi împărţirea de prezervative gratuite, în ultima perioadă direcţia s-a schimbat.

Anul trecut, liderul suprem al Iranului, Ayatollahul Ali Khamenei, a criticat politica existentă legată de contracepţie, descriind-o ca fiind o imitaţie a stilului de viaţă vestic. Khamenei a îndemnat guvernul să rezolve problema populaţiei îmbătrânite, ţelul acestuia fiind dublarea populaţiei Iranului de la 77 de milioane, la cel puţin 150 de milioane.

În luna aprilie a acestui an, parlamentul majoritar conservator din Teheran, a votat să discute despre interzicerea vasectomiilor şi introducerea pedepselor împotriva celor ce încurajează contracepţia şi avorturile. „Dacă vom continua în această direcţie, vom deveni o ţară cu o populaţie îmbătrânită în viitorul apropiat,” a declarat Khamenei în luna octombrie a anului trecut.”De ce unele cupluri preferă să aibă doar unul…sau doi copii? De ce bărbaţii şi femeile evită să aibă copii prin diferite mijloace? Motivele trebuie studiate. Nu suntem o ţară cu o populaţie de 75 de milioane, avem capacitatea de a deveni o ţară cu cel puţin 150 de milioane, şi chiar mai mult.”

Khamenei a făcut şi în alte ocazii aceleaşi comentarii, îndemnând autorităţile să taie din subvenţiile pentru vasectomii şi să redirecţioneze bugetul guvernului pentru programe de planificare familială. Sub conducerea lui Mahmoud Ahmadinejad, guvernul a promis monede de aur gratuite pentru cuplurile ce au mai mulţi copii.

Kamiar Alaei, un absolvent Harvard, închis în Iran împreună cu fratele sau pentru iniţierea tratamentelor împotriva HIV, şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu o posibilă creştere a numărului femeilor ce mor dând naştere. Alaei spune că vina pentru rată scăzută a natalităţii aparţine îngrădirilor sociale, economice şi culturale, care împiedică tinerii iranieni să se căsătorească şi să aibă copii. „Mai mult de jumătate din populaţie este formată din tineri cu vârsta între 20 şi 30 de ani…dar nu au posibilitatea de a procrea datorită problemelor sociale şi economice îi împiedică să se căsătorească”, a mai precizat Alaei.

Aproximativ 70% din populaţia de 77 de milioane a Iranului are vârsta sub 35 de ani. După revoluţia islamică din 1979, populaţia Iranului s-a dublat în 10-11 ani ajungând la aproape 60 de milioane. Programele de planificare familială iniţiate în anii 1990 au adus creşterea sub control. „Avem destui tineri ce vor procrea după căsătorie în următorii ani,”spune Alaei. „Limitarea tuturor metodelor contraceptive vor determina o creştere a avorturilor spontane şi mortalităţii maternale.”

Încă nu este clar dacă Ministerul Sănătăţii este de acord cu proiectul de lege al Parlamentului, dar ar fi improbabil să conteste punctul de vedere al lui Khamenei în legătură cu această problemă. Cu toate acestea, Iranul are opinii progresive în ceea ce priveşte tratamentul pentru infertilitate, celulele stem, surogat, operaţiile de schimbare a sexului şi metode contraceptive, multe dintre acestea fiind subvenţionate de stat.

Despre Alina Elena Ene

Vezi și

De la visul european la Visul Georgian

Material realizat de Andrei Rus Context istoric Georgia este un stat situat în Munții Caucaz …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *