Home / Politica si... / Criza / Haidar al-Ababi, noul premier al Irakului în care se pun speranțele salvării unității statale

Haidar al-Ababi, noul premier al Irakului în care se pun speranțele salvării unității statale

al ababiPoliticienii cu experiență și observatorii internaționali susțin că noul prim-ministru irakian, Haidar al-Abadi, se confruntă cu o misiune aproape imposibilă în încercarea de a forma un guvern unitar pentru a salva integritatea țării, relatează The Guardian.

Irakul riscă să fie distrus de luptele sectariene dacă premierul Haidar al-Abadi nu va reuși să adune facțiunile înstrăinate din întreaga țară sub autoritatea sa și să formeze un guvern unitar. „E totul sau nimic. Niciunul dintre noi nu e sigur dacă acesta va reuși. Dacă va eșua suntem terminați”, a declarat un politician irakian.

Nouri al-Maliki, predecesorul lui Ababi, a anunțat că se retrage, după o serie de solicitări pentru demisie. Iranul, Arabia Saudită, Națiunile Unite și SUA au salutat anunțul premierului demisionar.

Deși Ababi are sprijinul regional și internațional, acesta se confruntă cu misiunea dificilă de a-i convinge pe cetățenii irakieni că trebuie să păstreze granițele actuale ale statului. Înaintarea militanților SIIL către granița nordică a Irakului, în regiunea Kurdistanului, i-a alarmat pe oficialii de la Bagdad. Un oficial yazidi și doi oficiali kurzi au declarat că insurgenții SIIL au ucis peste 80 de membri ai minorității yazidi într-unul din satele din nordul Irakului.”Aceștia au venit cu mașinile și vineri după-amiaza au început să ucidă. Credem că asta se datorează crezului lor: fie se convertesc, fie sunt uciși.”, a declarat oficialul kurd Hoshiyar Zebari.

Consiliul de Securitate al ONU a criticat militanții Statului Islamic din Irak și Siria, trecând pe lista neagră șase persoane – printre care și purtătorul de cuvânt al SIIL – impunându-se sancțiuni la adresa celor care finanțează, oferă arme și recrutează pentru gruparea teroristă.

Consiliul a adoptat o rezoluție ce are ca scop stoparea finanțărilor și recrutărilor către SIIL și alte grupări teroriste. Decizia a venit după ce miniștrii de externe ai UE au aprobat înarmarea trupelor kurde de către statele membre, pentru ca minoritatea kurdă so poată rezista atacurilor extremiștilor și să își extindă astfel sfera de control din Irak.

Secretarul ministerului de externe din Marea Britanie – stat care a transportat armele puse la dispoziție de alte țări – a declarat că e pregătit să ia în considerare cererile liderilor kurzi.

Sub conducerea lui Maliki, autoritatea guvernului central a fost compromisă iar mulți irakieni și-au pierdut încrederea în abilitatea liderilor de a reuni țara după două luni de insurgență a extremiștilor.

Jay Garner, fost general al armatei americane, care a servit Washingtonul în perioada primei ocupații a Irakului, a declarat:  ”Statele Unite pot avea speranțe doar pentru o confederație, un sistem federal al sunniților, al kurzilor și al șiiților. Irakul este împărțit în prezent și trebuie să acceptăm asta. Irakul pe care îl știam cândva nu mai există.”

Ababi s-a văzut distribuit în rolul de salvator național după ce ani de-a rândul a fost omul de bază al Partidului Dawa și a trăit în exil. Toate aceste experiențe au fost folositoare pentru noul premier irakian, făcându-l să dobândească bune abilități diplomatice, având capacitatea de a ajunge la compromis și de a fi un bun ascultător.

În ultimii trei ani, triburile au devenit tot mai ostile la adresa lui Maliki, însă odată cu schimbarea conducerii multe dintre ele și-au manifestat suportul și intenția de a coopera cu noul guvern.

Ababi le-a promis susținătorilor că prima sa acțiune ca și prim-ministru va fi aceea de a-i convinge pe sunniți care s-au alăturat SIIL și vor să își întemeieze propriul califat pe teritoriile Irakului și ale Siriei, că menținerea granițelor actuale irakiene este cea mai bună opțiune. Acesta și-a manifestat și intenția de a relua relațiile cu statele vecine  – Arabia Saudită și statele din Golf –  cu care Irakul a întrerupt relațiile în ultimii șapte ani. Un oficial saudit a declarat: „Irakul avea nevoie de un început pentru a rezolva dezordinea statală”. De asemenea, oficialii americani au subliniat că instaurarea unui guvern de unitate națională constituie un criteriu elementar pentru ca Bagdadul să primească același tip de ajutor militar precum cel primit recent de kurzi.

Despre Marilena Veronica Ene

Vezi și

De la visul european la Visul Georgian

Material realizat de Andrei Rus Context istoric Georgia este un stat situat în Munții Caucaz …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *