Electronic Doctor este un dispozitiv realizat de o echipă de cercetători români, care are rolul de a preveni apariţia ridurilor, a cearcănelor, căderea părului sau apariţia paradontozei, prin proliferarea celulelor progenitoare (sau celule stem, cum mai sunt denumite) în urma unei frecvenţe electromagnetice. Proiectul, dezvoltat în urma unei finanţări prin fonduri europene, este coordonat de medicul Bogdan Vlădilă, specialist în stomatologie. Acesta ne-a acordat un interviu în care a explicat benficiile, dar şi dezavantajele Electronic Doctor, precum şi preferinţa accesării fondurilor europene în detrimentul unei finanţări private autohtone.
Reporter: – Ce este Electronic Doctor?
Medic Bogdan Vlădilă: Electronic Doctor este un sistem care generează în mod electronic o frecvenţă bine stabilită şi bine caracterizată de o echipă de cercetători români. Această frecvenţă s-a demonstrat că produce o proliferare accentuată a celulelor, mai ales a celulelor stem. Ele nu se mai numesc celule stem după ce bebeluşul se naşte, dar noi continuăm să folosim această denumire pentru că publicul a auzit deja de numeroase tratamente cu celule stem. Ele se numesc defapt celule progenitoare, asupra lor ne adresăm şi reuşim să le proliferăm în interiorul organismului. Deosebirea dintre noi şi alte tehnologii care se bazează pe proliferarea celulelor stem constă în simplicitatea tehnicii noastre. Noi nu trebuie să prelevăm nimic şi să proliferăm în laborator, noi aplicăm un câmp electromagnetic pe suprafaţa pielii, timp de două ore şi celulele stem din interiorul pielii – pentru că în primul rând asupra pielii ne adresăm – ele vor simţi acest câmp electromagnetic, vor simţi frecvenţa proliferativă şi vor începe să prolifereze ele însele.
De la această proliferare vor apărea celule specializate ale pielii care vor ridica ridul, vor umfla stratul distrus în urma razelor ultraviolete sau a machiajului şi astfel rezultatul clinic pe care îl vedem este dispariţia ridului sau dispariţia vergeturii. Acelaşi procedeu îl folosim şi în cazul creşterii părului. Sunt multe celule stem în jurul foliculului pilos, aceste celule stem fiind proliferate în mod accelerat de către tehnica noastră, duc la trezirea foliculului pilos. Este un cuvânt pe care l-am spus în mod plastic, să nu vă închipuiţi că el „doarme”, defapt el proliferează dar cu o rată foarte mică, astfel că rata de distrucţie e mai mare decât rata de proliferare. În momentul în care noi putem schimba acest raport, iar proliferarea este mai mare decât moartea celulară, atunci foliculul pilos începe din nou să funcţioneze şi părul creşte efectiv pe piele. Vedem cum apar micile firicele de păr: la început apar blonde, ca la copii, după care îşi schimbă culoarea după cum este părul natural al pacienţilor.
Cam acestea sunt aplicaţiile cele mai comune ale dispozitivului Electronic Doctor; noi putem să-l folosim şi în stomatologie, la regenerarea celulelor din jurul dintelui, acest lucru poate trata o boală care până acum era considerată de toţi medicii dentişti ca şi incurabilă şi cunoscută popular ca şi „paradontoză”. În limbajul ştiinţific, ea se numeşte paradontopatie şi se manifestă prin distrucţia osoasă. Sunt foarte multe cauze ale paradontopatiei, până la urmă pe noi nu ne interesează prea mult acestea – acest lucru este deja scris, publicat în toate manualele de specialitate. Pe noi ne interesează că toate cauzele au acelaşi efect: distrugerea osului. Noi asupra refacerii osului acţionăm, exact cum am explicat pentru păr, la fel acţionăm asupra celulelor progenitoare din jurul dinţilor, acestea proliferează în mod natural în locul respectiv. Trebuie să mă repet: noi nu introducem nimic, nu facem nicio intervenţie chirurgicală, ele singure proliferează, se transformă printr-un mecanism care există, un mecanism natural care se numeşte plasticitate celulară şi sunt capabile să refacă trei tipuri de celule în acelaşi timp: celulele osului, ale dintelui şi ligamentul dintre acestea. Din această cauză nu s-a reuşit până acum nu s-a reuşit tratamentul paradontopatiei, pentru că nimeni nu putea prin tehnicile de introducere, fie injectare, fie aplicare de materiale de adiţie, nu putea aplica trei tipuri de celule în acelaşi timp.
Tehnica noastră, adresându-se celulei stem, ea se transformă în tot ce are nevoie. Plasticitatea celulară este un fenomen cunoscut, deja recunoscut de lumea ştiinţifică. Ceea ce lipsea până astăzi era proliferarea celulelor stem şi uite că o echipă de români a reuşit să găsească o frecvenţă cu rol proliferator accentuat la nivelul celulei stem.
Rep: – Prin ce se diferenţiază acest tratament de altele care au acelaşi scop? Care sunt avantajele şi dezavantajele?
B.V: Regenerarea celulară este un fenomen care, bineînţeles, există, n-am descoperit noi apa caldă. Diferenţa dintre noi şi ceilalţi este cum declanşăm regenerarea. În cazul nostru, este o declanşare pur naturală. Noi nu facem nicio operaţie chirurgicală, nu introducem nimic străin organismului, pentru a evita declanşarea reacţiei imune. Este un lucru cunoscut de orişicine, chiar dacă nu este medic, faptul că orice ai introduce în organism, acel lucru este un declanşator de reacţie imună. Chiar şi dacă introduci un produs prelevat de la acelaşi pacient, însă într-un volum mare (de exemplu celule stem), în momentul respectiv este un număr mult prea mare de celule şi este declanşată reacţia imună. Răspunsul imun nu poate fi modificat decât prin tehnici imunosupresoare, care dau alte complicaţii, şi de aceea în ideea grupului nostru de cercetare am făcut tot ce am putut astfel încât această frecvenţă de accelerare să nu fie o frecvenţă care să accelereze foarte mult. Este foarte bine calculată încât să prolifereze celulele, dar să nu prolifereze foarte mult şi să declanşeze reacţia imună. Rezultatul este unul natural, fără apariţia reacţiei imune, însă se obţine într-un timp îndelungat, şi aici apare dezavantajul.
Ca să punctez avantajele: lipsa traumatismului, „easy to use” – se poate folosi fără probleme: cât timp te uiţi la televizor, cât timp lucrezi, deci nu e nicio filosofie realizarea tratamentului, se poate realiza de către oricine – nu trebuie neapărat să fii medic sau să ai o anumită calificare, ci doar un training pe care să-l facem noi, bineînţeles, trebuie să ştii cum funcţionează aparatul.
Acum, dezavantajul pe care l-am găsit este acela că aparantul este „time consuming” (consumator de timp – n.r.). Am încercat să explic că frecvenţa noastră proliferează, dar nu foarte accelerat. Deci vă daţi seama că timpul necesar pentru a se ajunge la umplerea unui defect, este un timp îndelungat. Ca şi medie, aş putea spune că pacientul trebuie să stea de câte 20-30 de ori câte 2 ore cu aplicatoarele Electronic Doctor poziţionate unde se doreşte regenerare: fie la nivelul ridurilor, al nivelului vergeturilor, al părului sau dinţilor, fie în alte zone unde noi vom dezvolta conceptul.
Rep: – Cui se adresează tratamentul?
B.V: Tratamentul se adresează tuturor, iar intenţia mea este să transform Electronic Doctor într-un dispozitiv de prevenţie. Pentru că, nimeni niciodată nu o să accepte să facă prevenţia ridurilor sau prevenţia pierderii dinţilor printr-un mecanism traumatic. Nimeni nu o să se lase injectat, tăiat sau supus cine ştie cărei proceduri, pentru a nu pierde dinţii sau a nu face riduri. În schimb, dacă noi îi oferim această procedură foarte simplu de utilizat şi, din punctul nostru de vedere, foarte ieftină, sunt convins că pacientul va accepta şi vom ajunge la reducerea totală a costului şi a timpului pe care pacientul şi-l va pierde prin clinicile medicale. Din punctul meu de vedere, acesta este timpul pierdut: timpul pe care ţi-l pierzi dacă accepţi să se întâmple lucrul rău – vezi pierderea dinţilor sau apariţia ridurilor – şi apoi te duci în clinică încercând să repari ceea ce ai fi putut preveni. Cred că este mult mai bine şi pentru pacient, şi pentru sistemele sociale de asigurări să se prevină. Iar acest dispozitiv, în intenţia mea, va fi un dispozitiv atât cu rol preventiv, cât şi cu rol de tratament, dacă deja distrugerea s-a întâmplat.
Rep: – Unde sunt clinicile unde pot merge pacienţii?
B.V.: Acest dispozitiv are acreditare CE; există clinici în toată Europa: la Nisa, Marbella, Londra, Bruxelles, Praga, Varşovia sau Sofia. În România, suntem în Bucureşti, în Constanţa, Galaţi, Tulcea, Târgu Jiu…dar intenţionăm să deschidem clinici prin francizare în toate oraşele ţării, pentru că prin acest tratament, pacientul trebuie să aibă tehnologia cel puţin la el în oraş. În timp, eu sper să o aibă la el acasă şi să o folosească seara, 2 ore, cât se uită la televizor, să-şi facă prevenţie să fie sigur că nu o să păţească distrucţia celulară.
Rep: – Am înţeles că e vorba de un proiect european. Ce impact a avut acordarea de fonduri europene pentru acest business?
B.V.: Fondurile structurale pe care le-am primit m-au ajutat foarte mult, în sensul că am reuşit să dezvolt afacerea: am pornit de la un aparat cu care făcusem „proven concept” (rezultat demonstrat – n.r.) ştiam că rezultatul se întâmplă – însă aparatul nu era unul cu design deosebit. Prin aceste fonduri structurale am reuşit să îmbunătăţesc calităţile aparatului. În acest moment, aparatul arată la un standard european. Tot ce există mai nou din punct de vedere electronic am reuşit să introducem în aparatul nostru şi, pot spune cu mândrie că de câte ori merg în străinătate mă întreabă străinii dacă în România se produce un astfel de aparat şi le răspund că da, 100% acest aparat este produs în România.
Rep: – Cât de mult resimteţi prin derularea acestui proiect apartenenţa la Uniunea Europeană, prin faptul că primiţi fonduri?
B.V.: Mă bucur foarte mult că sunt european şi că am putut accesa aceste fonduri. Chiar dacă există o birocraţie şi multe nopţi pe care nu le dorm pentru a completa hârtiile respective, prefer această opţiune, pentru că cealaltă ar fi fost un investitor privat, care pe lângă faptul că este lipsit de transparenţă, de multe ori există riscul să nu se priceapă şi, având control asupra afacerii, să mă blocheze şi pe mine să dezvolt faza de cercetare şi dezvoltare.
Rep: – E mai comod să iei bani de la Uniune decât din altă parte?
B.V.: Eu recomand tuturor să înceapă prin accesarea de fonduri europene. Este greu, sunt multe hârtii, dar merită din punct de vedere al afacerii, pentru că un investitor privat, de cele mai multe ori, nu-ţi mai dă posibilitatea de a-ţi conduce afacerea. Fondurile europene te ajută, te verifică, sistemul e foarte bine monitorizat, dar tu ai puterea de a decide. Şi, bineînţeles, eşti pe cont propriu: Comunitatea Europeană te lasă să iei deciziile tale şi, din punctul meu de vedere, lucrul acesta m-a ajutat pentru că proiectul a crescut foarte mult. Sincer, pot spune că sunt foarte mulţi investitori privaţi care se învârt în jurul acestei tehnologii şi nu am vrut să-i accept pentru că toţi cer control şi îi văd foarte clar că nu se pricep. Nepricepându-se, tehnologia are riscul de a muri şi nu vreau lucrul acesta.