Home / Politica si... / Drepturi / Interviu Amnesty International România : “Ne mobilizăm pentru a pune presiune pe guverne, grupuri armate şi companii pentru a promova şi proteja drepturile omului”

Interviu Amnesty International România : “Ne mobilizăm pentru a pune presiune pe guverne, grupuri armate şi companii pentru a promova şi proteja drepturile omului”

Amnesty International reprezintă o organizaţie nonguvernamentală internaţională care are scopul de a promova drepturile omului. Aceasta a fost fondată în anul 1961 de către Peter Benenson şi Eric Baker, iar la nivel global adună peste trei milioane de membri şi susţinători. In Romania, campaniile globale Amnesty sunt realizate din anul 2011 de catre voluntari facilitatori.

Despre activitatea Amensty International, ne-a răspuns la întrebări Ionela Maria Ciolan, voluntar al organizaţiei în Romania.

Înainte de a începe, ne puteţi spune mai multe despre ce reprezintă Amnesty International?
Amnesty International este cea mai mare şi influentă organizaţie pentru drepturile omului din lume. Cei peste 3 milioane de suporteri ai Amnesty International militează pentru îmbunătăţirea drepturilor omului în peste 150 de state, incluzând şi România. Ne mobilizăm pentru a pune presiune pe guverne, grupuri armate şi companii pentru a promova şi proteja drepturile omului. Fiind dedicaţi justiţiei, egalităţii şi libertăţii, solicităm guvernelor şi altor grupuri influente să permită oamenilor să trăiască cu demnitate.

Care este activitatea unui Voluntar Facilitator pentru Amnesty International?

În state unde Amnesty International nu are birouri, Amnesty colaborează cu Voluntari Facilitatori – membri internaţionali activi care sprijină campaniile organizaţiei prin diferite evenimente offline organizate în ţara lor, atrag susţinători şi membrii ai publicului larg pentru a participa şi susţine acţiunile şi campaniile globale ale AI pentru schimbarea situaţiilor de încălcare a drepturilor omului din diferite comunităţi sau ţări. Am început să lucrez ca Voluntar Facilitator al Amnesty în România din noiembrie 2011, alţi voluntari alăturându-se în anii următori. Împreună am contribuit la 7 campanii globale privind drepturile omului ale Amnesty prin implicarea câtorva mii de români în susţinerea şi semnarea de petiţii şi scrisori de susţinere. Activităţile unui Voluntar Facilitator includ organizarea de evenimente, promovarea organizaţiei şi a campaniilor acesteia, mobilizarea suporterilor în sprijinul unei cauze, organizarea de workshop-uri şi susţinerea acestora, menţinerea unei comunicări constante cu Secretariatul Internaţional din Londra, participarea la diverse întâlniri şi workshop-uri organizate de Amnesty.

 Amnesty International a încheiat parteneriate cu ONG-uri din România?

Amnesty International nu are un birou în România sau vreun parteneriat oficial, cu toate acestea AI colaborează îndeaproape cu ONG-uri româneşti şi activişti din diferite părţi ale ţării. Amnesty a dezvoltat, de-a lungul timpului, bune relaţii cu organizaţii precum Romani CRISS, APADOR, Centrul pentru Resurse Juridice din Bucureşti precum şi cu activişti locali ce nu sunt în mod neapărat asociaţi cu un ONG. De asemenea, Amnesty colaborează îndeaproape cu Fundaţia Desire şi în mod extins cu activişti locali din Cluj Napoca împreună cu care a organizat evenimente, acţiuni de advocacy şi activităţi media privind problema evacuărilor forţate şi protejarea dreptului la locuire pentru comunităţile marginalizate, inclusiv cea de etnie romă ce locuieşte în aşezări improvizate.

Cum putem contacta Amnesty International pentru a sesiza o încălcare a drepturilor omului? Ce poate face Amnesty International atunci când descoperă o încălcare a drepturilor fundamentale ale omului într-o ţară sau atunci când o deteriorare a procesului democratic şi a statului de drept este semnalată?

Amnesty International poate primi informaţii privind încălcarea drepturilor omului prin:
– email folosind secţiunea “contact us” disponibilă la www.amnesty.org – http://www.amnesty.org/en/contact,
– prin contactarea telefonică a echipei de români care lucrează la Secretariatul Internaţional din Londra;
– prin corespondenţă, trimiţând scrisori către echipa romanescă de la Secretariatul Internaţional din Londra.

Campania „My Body, My Rights” promovează drepturile sexuale şi reproductive în România. Pe lângă promovarea prin social media şi evenimente, mai sunt şi alte metode de promovare a campaniei?

Sunt numeroase metode prin care poate fi sprijinită campania „My Body, My Rights” şi cazurile promovate la nivel global. Cea mai simplă metodă de implicare este semnarea petiţiei de pe website-ul campaniei (în prezent sunt petiţii adresate autorităţilor din Algeria şi Tunisia pentru a amenda legislaţia ce permite violatorilor să fie liberi dacă se căsătoresc cu victimele) – este simplu, durează puţin şi oricine poate să o facă! Dacă cineva doreşte să se implice mai mult, se poate alătura discuţiilor privind drepturile sexuale şi reproductive ce sunt organizate de Voluntari Facilitatori în multe ţări, inclusiv în România. Pentru mai multe informaţii privind campania din România şi despre unde şi când va fi organizat următorul workshop ne puteţi urmări pe pagina noastră de Facebook. De asemenea, lucrăm la un blog în limba română unde vom scrie despre campanie şi despre următoarele evenimente/paşi ce vor fi făcuţi în cadrul acestui proiect.

Pe lângă campania „My Body, My Rights”, Amnesty International mai are încă o campanie globală numită „Stop Torture”. Campania Stop Torture urmăreşte oprirea practicii de folosire a torturii de către guvernele statelor unde acesta încă mai este folosită (cel puţin 140 de state, conform studiilor AI). În plus, Amnesty International mai desfășoară o campanie regională în Europa şi Asia Centrală denumită S.O.S. Europe. Această campanie se concentrează pe încălcarea drepturilor imigranților ce fug din calea războiului şi sărăciei şi ajung la graniţele Uniunii Europene.

Ce informaţii deţine Amnesty despre tratamentul minorităţilor etnice, sexuale şi religioase din România?

Începând cu 2008, Amnesty International a documentat şi a militat împotriva evacuărilor forţate şi încălcării dreptului la locuire al comunităţilor marginalizate, inclusiv cea romă, care locuiesc în aşezări improvizate în toată ţara. Populaţia romă, care reprezintă în jur de 10% din populaţia totală a României, este cea mai mare şi mai dezavantajată minoritate din România şi din Europa.
Diverse campanii ale Amnesty International în România urmăresc să schimbe legislaţia şi politicile privind dreptul la locuire pentru a asigura comunităţilor dezavantajate siguranţa unui acoperiș deasupra capului şi pentru obţinerea unei protecţii adecvate a dreptului la o locuinţă decentă, în conformitate cu tratatele regionale şi internaţionale pe care România le-a semnat (de exemplu Convenţia Internaţională pentru Drepturi Civile şi Politice, Convenţia Internaţională pentru Drepturi Economice, Sociale şi Culturale, Convenţia pentru Eliminarea Discriminării Rasiale, Carta Europeană a Drepturilor Fundamentale, etc.)
În această privinţă, în 2013, Amnesty a demarat o campanie globală împotriva evacuărilor forţate a persoanelor ce locuiau în aşezările improvizate (Stop Evacuărilor Forţate în România). În luna iunie 2013, Amnesty International împreună cu activişti romi au lansat ultimul raport privind România – “Pushed to the margins: Roma forced evictions in Romania” şi un set de „Recomandări pentru Guvernul României”şi a construit o Casa din cărţi de joc 6m x 6m x 6m drept un simbol al vulnerabilităţii persoanelor din România ce sunt ameninţate cu evacuarea forţată. Cărţile ilustrează povestea a 5 oameni (Claudia şi Bela din Cluj-Napoca, Rodica şi W. din Baia Mare şi Dusia din Piatra Neamţ) şi impactul sever al evacuărilor forţate asupra vieţilor lor.
Împreună cu raportul a fost lansată şi o petiţie online ce a fost publică în perioada iunie-septembrie 2013. Petiţia a fost adresată Primului Ministrul Victor Ponta îndemnându-l să oprească evacuările forţate din România. Mai mult de 25 000 de semnături au fost strânse din peste 85 de ţări şi au fost înaintate către cabinetul Primului Ministrul în luna octombrie 2013.

Ce campanii naţionale vor fi necesare în privinţa subiectelor menţionate mai sus?

Amnesty International a realizat campanii împotriva evacuărilor forţate şi încălcării dreptului comunităţilor marginalizate la locuinţe adecvate, inclusiv romii ce locuiesc în aşezări improvizate, încă din 2008. Campania a inclus petiţii internaţionale, activităţi media, cercetare şi analiză a încălcării drepturilor omului de către autorităţile locale şi naţionale, acţiuni de advocacy la nivel local, regional, naţional, etc.

Având în vedere volumul de informaţii privind situaţia din România, există posibilitatea deschiderii unui birou Amnesty la noi în ţară?

Amnesty International a documentat în mod detaliat situaţia drepturilor omului din România, prin intermediul echipei de cercetare şi campanie de la Secretariatul Internaţional din Londra, în cooperare cu ONG-uri şi voluntari activi în ţară. Participarea publicului român în campaniile Amnesty International este facilitată şi de numărul în creştere de Voluntari Facilitatori din România. Astfel, înfiinţarea unei filiale a Amnesty International în România nu este avută în vedere în viitorul apropriat.

 

Despre Cristina Merticaru

Vezi și

Retrospectiva 2024: Diplomația sub presiune. Declarații și Inițiative Marcante

Redactor: Irina Dudu Anul 2024 a fost considerat “cel mai mare an electoral din istoria …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *