Misiunea Frantei in Republica Centrafricana “este periculoasa”, “dar necesara, daca vrem sa evitam un masacru”. Astfel a justificat presedintele Francois Hollande interventia trupelor franceze in tara care se confrunta de cateva luni cu ciocniri violente intre rebelii musulmani si militiile crestine, lupte soldate pana acum cu sute de victime.
„Era momentul sa actionam. In curand ar fi fost prea tarziu. (…)Au fost comise violente impotriva femeilor si copiilor. Iar confruntarile capata o dimensiune religioasa, cu riscul de a conduce la un razboi civil. Nu mai era timp pentru tergiversari in legatura cu oportunitatea sau durata acestei operatiuni. Trebuia sa intervenim pentru a salva cat mai multe vieti si pentru a opri vrasarea de sange.”, a declarat presedintele francez, citat de RFI, in scurta oprire pe care a facut-o zilele trecute in Bangui, capitala Republicii Centrafricane.
Tara a fost cuprinsa de haos dupa ce rebelii musulmani din gruparea Seleka au preluat puterea in luna martie. Numeroasele jafuri, violuri si ucideri care au fost comise de atunci au dus la represalii din partea militiilor crestine si a aliatilor presedintelui demis, Francois Bozize. Intre timp, liderul rebelilor, Michel Djotodia, a devenit presedinte interimar, pierzand controlul asupra trupelor de luptatori, din care fac parte si persoane inarmate provenind din Sudan sau Ciad. 1.600 de militari francezi, impreuna cu 6.000 de soldati din Misiunea de Sprijin International in Republica Centrafricana (MISCA) incerca acum sa restabileasca pacea in regiune.
Intr-un interviu acordat pentru RFI, Francois Hollande a invocat „constiinta morala” si legaturile dintre Franta si Africa, drept principale motive care au determinat interventia in acest conflict, adaugand totusi ca fortele militare din Hexagon nu vor ramane in zona mai mult de sase luni. In plu,s in cadrul aceluiasi interviu, Hollande a vorbit despre crearea unei forte de reactie rapida pe continentul african, confirmand propunerea Frantei de a instrui 20.000 de soldati si intentia Uniunii Europene de a finanta programul cu pana la 50 de milioane de euro.
La inceputul acestei saptamani, doi soldat francezi su fost ucisi in urma unui atact din capitala Republicii Centrafricane.
In ultimele doua decenii, Franta a intervenit de mai multe ori in conflictele izbucnite in statele din Africa, incercand sa actioneze, de fiecare data cand a fost posibil, ca parte ONU sau a UE. Cele mai recente misiuni ale trupelor franceze in Africa au fost in Libia, in 2011, cand impreuna cu soldatii britanici au sprijinit rebelii care luptau impotriva lui Muammar Gaddafi si in Mali, in 2012.