Home / GeopoliticALL / Africa / UE va interveni militar în Republica Centrafricană, țară care are un nou președinte interimar

UE va interveni militar în Republica Centrafricană, țară care are un nou președinte interimar

Catherine Samba-PanzaRepublica Centrafricană are un nou președinte. Este vorba despre Catherine Samba-Panza, până acum primar al capitalei Bangui, care a câștigat al doilea tur al alegerilor organizate de Consiliul Național de Tranziție, informează Reuters. Victoria celei care a devenit a treia femeie ce ocupă funcția de șef al unui stat african din perioada post-colonială, a venit la doar câteva ore după ce Uniunea Europeană a anunțat că va trimite trupe în Republica Centrafricană, consolidând forțele franceze și africane care încearcă de anul trecut să restabilească pacea în zonă.


Alegerea unui președinte care nu are legături cu niciuna dintre taberele aflate în conflict trezește speranța că ciocnirile sângeroase care au loc între rebelii musulmani și milițiile creștine ar putea fi oprite. De altfel, imediat după anunțarea rezultatelor scrutinului, Catherine Samba-Panza a cerut celor două părți care se confruntă pe teren să depună armele și să ”curme suferințele poporului”. ”Sunt președintele tuturor centrafricanilor, fără excepție”, a declarat Samba-Panza, succesoarea liderului Seleka, Michel Djotodia, care a demisionat luna aceasta la presiunea comunității internaționale ce i-a reproșat că nu a reușit să pună capăt vărsării de sânge.

Președintele francez, Francois Hollande, a salutat schimbarea de putere de la Bangui, solicitându-i noului șef de stat să ia măsuri urgente pentru restabilirea ordinii în țară și în vederea organizării alegerilor. De asemenea, reprezentanții Organizației Națiunilor Unite au declarat că alegerea Catherinei Samba-Panza trebuie să marcheze ”un nou început” pentru Republica Centrafricană și să pună capăt ”violențelor fără sens”.

După o campanie de lobby a Franței, care a cerut în repetate rînduri sprijin internațional în operațiunea de menținere a păcii în Republica Centrafricană, Uniunea Europeană a anunțat că va trimite cel mai probabil 500 de militari, mai puțin decât se preconizase inițial. ”Acest lucru înseamnă că, în cooperare cu ONU și cu forțele din Africa, Europa va sprijini militar Republica Centrafricană, așa cum am cerut”, a declarat, potrivit Reuters, ministrul francez de Externe, Laurent Fabius, a cărui țară a trimis deja în zonă 1.600 de soldați.

Miniștrii de Externe ai UE au precizat că scopul misiunii este acela de a proteja civilii și de a crea condiții pentru furnizarea de  ajutoare umanitare. ”Ne confruntăm cu o situație de urgență și trebuie să acționăm”, a afirmat ministrul suedez de Externe, Carl Bildt, potrivit Reuters. În schimb, șeful diplomației de la Berlin, Frank-Walter Steinmeier a ținută să sublinieze că decizia blocului comunitar de a trimite trupe în zonă nu înseamnă ”începutul unui angajament important în Africa, după cel din Afganistan”.

Nu este încă foarte clar care sunt țările europene ce se vor implica în această misiune. Estonia a promis că va pune la dispoziție militari, iar Lituania, Slovenia, Finlanda, Belgia, Polonia și Suedia ar lua în considerare posibilitatea de a trimite trupe, potrivit unor diplomați citați de Reuters. În schimb, Marea Britanie, Germania și Italia au hotărât să nu se angajeze cu trupe terestre în această misiune .

Haosul din Republica Centrafricană s-a declanșat după ce rebelii musulmani, cunoscuți sub numele de Seleka, au preluat puterea în țară în luna martie a anului trecut. Abuzurile acestor luptători au provocat riposta milițiilor creștine, alimentând o violență fără precedent între cele două comunități religioase. Mai mult de un milion de persoane au fost strămutate în interiorul țării din cauza cioncnirilor dintre cele două tabere și peste 1.000 de oameni au fost uciși doar în ultima lună, în capitala Bangui. Mai mult, un înalt oficial ONU a avertizat săptămâna trecută că există posibilitatea producerii unui genocid în Republica Centrafricană. 

Despre Mădălina Elena Stanciu

Vezi și

De la visul european la Visul Georgian

Material realizat de Andrei Rus Context istoric Georgia este un stat situat în Munții Caucaz …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *