În urma dezvoltării industriei din pădurea tropicală a Amazonului, indigenii se confruntă cu pericole deosebit de grave. Comunităţile locale au fost afectate sever din cauza contaminării cauzate de marile companii ce exploatează petrolul din această zonă, o cauză pentru care rata mortalității se află în creştere, relatează The Guardian.
În urma unei inspecții, James Anaya, raportorul special al ONU pentru drepturile indigenilor, a declarat că poluarea industrială din Pădurea Amazoniană a contaminat apa și mâncarea băștinașilor. Una din companiile ce exploatează petrol în acea zonă a cauzat secarea unui lac din cauza nivelului ridicat de poluare din apă.
Anaya a cerut guvernului peruvian și firmei responsabile pentru secarea lacului, Pluspetrom, să sporească eforturile de protejare a mediului și a localnicilor. Acesta a declarat, în urma numeroaselor discuții cu liderii aborigeni că, deși aceștia sunt de acord cu dezvoltarea zonei, doresc ca drepturile lor asupra pământurilor, a resurselor naturale și dreptul la dezvoltarea proprie să fie respectate.
De asemenea, raportorul ONU a cerut ca extinderea Zonei 88, care face parte din câmpul gazeifer Caneisa, să fie tratată extrem de serios, având în vedere potenţialul impact distructiv asupra populației de băștinași ce trăiesc într-o stare de „izolare voluntară”.