Statele Unite ale Americii au indicii că, în prima jumătate a lunii aprilie, în Siria au fost folosite arme chimice și încearcă să stabilească dacă Guvernul de la Damasc este responsabil pentru această acțiune, informează Departamentul de Stat al SUA, citat de Reuters.
Referindu-se la atacurile cu clor care ar fi avut loc pe 11 și 12 aprilie în orașul Kfar Zeita, raportate de membri ai forțelor de opoziție, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, Jen Psaki, a anunțat la începutul acestei săptâmâni că ”există indicii în legătură cu utilizarea unui produs chimic industrial toxic(…) Sunt examinate informațiile potrivit cărora Guvernul este responsabil. Trebuie să existe o investigație a ceea ce s-a întâmplat.(…)Luăm foarte în serios toate acuzațiile legate de utilizarea armelor chimice în timpul luptelor”, informează Reuters.
Potrivit declarațiilor lui Psaki, clorul nu se află între subtanțele importante raportate de Siria Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice(OIAC) în cadrul acordului ruso-american care vizează distrugerea arsenalului chimic deținut de Damasc. ”Vom lucra cu OIAC care supraveghează punerea în aplicare a acordului și care va stabili dacă a avut loc o încălcare a prevederilor acestuia”, a adăugat Jen Psaki, citată de Reuters.
În acest context, unii parlamentari americani, foarte sceptici cu privire la eficiența acordului privind eliminarea armelor chimice ale Damascului, susțin acum că dacă informațiile privind recentul atac se dovedesc a fi adevărate, acest lucru este o dovadă în plus că administrația Obama ar trebui să ofere mai mult sprijin rebelilor sirieni. ”Regimul Assad continuă să comită crime de război ucigând bărbați nevinovați, femei și copii. Încălcarea acordului nu ar trebui să surprindă pe nimeni”, a declarat senatorul american John McCain, adăugând că dacă administrația de la Casa Albă nu va lua măsurile necesare, în Siria ar putea fi comise și alte atrocități.
Tot în cursul acestei săptămâni, Secretarul General al ONU, Ban Ki-moon a acuzat toate părțile implicate în războiul civil din Siria de ”încălcări flagrante” ale dreptului internațional în ceea ce privește livrările de ajutoare pentru civilii blocați în anumite zone și pentru cei strămutați în interiorul țării, informează BBC News. Ban Ki-moon a cerut Consiliului de Securitate al ONU să ia măsuri privind aplicarea unei rezoluții care vizează facilitarea accesului ajutoarelor umanitare în Siria, avertizând că aproximativ 3,5 milioane de civili nu dispun în acest moment de produse vitale și că situația continuă să se înrăutățească. ”Este vorba despre mii de oameni care nu primesc îngrijirile medicale, inclusiv medicamentele vitale de care au nevoie”, a declarat Scretarul General al ONU, citat de BBC News.
Potrivit estimărilor, în cei trei ani de război civil, peste 150.000 de sirieni și-au pierdut viața. Câteva sute dintre aceștia au fost uciși în urma atacului cu arme chimice, care a avut loc în vara anului trecut, asupra unor zone de la periferia Damascului. Acest atac a provocat indignarea comunității internaționale și fost urmat de amenințarea unei intervenții militare americane. Washingtonul a renunțat însă la această măsură, după ce președintele sirian, Bashar al-Assad, a promis că va renunța la arsenalul chimic.
Cu toate acestea, Guvernul de la Damasc nu a reușit să respecte termenul limită de pe 5 februarie, până la care trebuia să mute în afara țării toate substanțele chimice declarate precum și precursorii acestora. Următorul termen limită pentru încheierea acestei operațiuni este fixat la sfârșitul lunii aprilie.