Home / Politica si... / Alegeri / Efectele posibilei independențe a Scoției și consecințele acestora în restul Uniunii Europene

Efectele posibilei independențe a Scoției și consecințele acestora în restul Uniunii Europene

scotia_independenta_steaguriÎn presa internațională se discută din ce în ce mai mult despre Scoția și dorința națională pentru independență. Pe 18 septembrie are referendumul prin care cetățenii Scoției vor decide viitorul, mai exact dacă vor face parte în continuare din Regatul Unit sau dacă țara se va transforma într-un stat separat, fapt care ar putea antrena un reacții asemănătoarea pentru sprijinirea mișcărilor de independență prezente și în alte state ale Uniunii Europene.

După cum informează CNN, o Scoție independentă ar avea o datorie de 130 de miliarde de lire față de Marea Britanie. Chiar dacă agenții economici susțin că deîndată ce vor fi autonomi în acțiunile interne vor reuși să-și onoreze datoriile, agenția Standards & Poors avertizează că economia Scoției ar ajunge la nivelul Portugaliei, o țară care întâmpină o serie de dificultăți pe plan economic și administrativ.

Regatul Unit este cel mai mare producător al produselor pe bază de petrol din UE, iar 90% din zăcăminte se află pe teritoriul potențialului stat scoțian. Este plauzibil ca acest fapt să fie reglementat prin tratate și măsuri bilaterale, dar concret, petrolul are șansele de a deveni vârful de lance al economiei scoțiene.

De asemenea, o altă discuție este purtată în jurul apartenenței unui viitor posibil stat desprins de Regatul Unit, în raport cu Uniunea Europeană. Odată cu ieșirea Scoției din commonwealth, ar fi nevoie de câțiva ani pentru ca aceasta să fie reintrodusă în spațiul european. De altfel, și moneda națională este un subiect sensibil. În momentul de față, scoțienii folosesc lira sterlină, dar este greu de crezut că vor primi în continuare acordul pentru a folosi moneda regatului.

Pentru a intra în spațiul comunitar, Scoția ar avea nevoie de câțiva ani pentru a adopta politicile necesare, dar și de acordul celor 28 de state membre. Aici intervine o altă problemă, deoarece multe state ar fi reticente în privința acceptării Scoției ca membru, din cauza mișcărilor separatiste de pe teritoriul acestora, care ar primi un stimulent puternic în susținerea cauzelor pe care le susțin în diverse regiuni precum Catalonia, Țara Bascilor sau Valonia.

Despre PoliticALL

Vezi și

De la visul european la Visul Georgian

Material realizat de Andrei Rus Context istoric Georgia este un stat situat în Munții Caucaz …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *