Home / GeopoliticALL / Africa / Negocieri de pace între guvernul şi rebelii din Sudanul de Sud

Negocieri de pace între guvernul şi rebelii din Sudanul de Sud

southReprezentanţii guvernului Sudanului de Sud şi ai rebelilor ce îl susţin pe fostul vicepreşedinte Machar, au început negocierile pentru încetarea ostilităţilor, relatează BBC.

Guvernul şi negociatorii rebelilor au mai discutat pană acum, dar niciodată faţă în faţă. Ambele echipe de delegaţi au ajuns în capitala etiopiană Addis Abeba, încă de miercuri, însă negocierile au început abia vineri.  Cele doua tabere se află la acelaşi hotel dar pană acum au vorbit doar prin intermediari. Totusi, mediatorii Autorităţii Interguvernamentale pentru Dezvoltare ce observă desfăşurarea evenimentelor speră să aibe loc o întrevedere faţă în faţă.

Este de aşteptat ca aceste discuţii să fie complicate şi tensionate avand în vedere că cele două părţi trebuie să se pună de acord asupra unui armistiţiu prin care sa se inceteze schimbul de focuri.

În conflictul dintre preşedintele Salva Kiir şi Riek Machar început pe 15 decembrie au murit 1000 de oameni şi aproximativ 18.000 au fost nevoiţi să-şi părăsească locuinţele.

Tensiunile cresc în oraşele controlate de rebeli ca urmare a dorinţei Guvernului de a le recuceri.

SUA şi-a retras o mare parte din personalul de la Ambasadă “din cauza deteriorării securităţii.” Personal neesenţial a fost retras încă de la izbucnirea conflictului, însă ambasadorul Susan Page a declarat pentru BBC: “Nu ne suspendăm activitatea. Doar minimalizam prezenţa noastră aici.” Cu toate acestea, departamentul de stat a anunţat că începand de sâmbată nu va mai acorda asistenţă cetăţenilor americani, pe care i-a sfătuit să părăsească zona de conflict. De asemenea, aceştia au anunţat că vor pregăti un avion pentru a evacua oamenii către “cea mai apropiată ţară sigură.”

Spre deosebire de Statele Unite, ONU şi-a  mărit numărul personalului în încercarea de a proteja drepturile omului.

Sudanul de Sud este cel mai nou stat al lumii, după ce şi-a câştigat independenţa de Sudan în 2011, după zeci de ani de război civil. Tensiunile din ultima lună amintesc de acei ani, însă conflictul a căpătat acum o dimensiune etnică, între partizanii preşedintelui Kiir din etnia Dinka şi susţinătorii lui Machar din etnia Nuer.

Despre Marina Isabella Pirnea

Vezi și

In Focus: Sistemul electoral prezidențial din Statele Unite ale Americii

Anul 2024 a fost un an electoral important, întrucât au avut loc o serie de …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *