Home / Politica si... / Afaceri / Imperiul financiar al Ayatollahului Khamenei sporeşte odată cu ridicarea sancțiunilor impuse Iranului

Imperiul financiar al Ayatollahului Khamenei sporeşte odată cu ridicarea sancțiunilor impuse Iranului

Supreme_Leader_of_IranUnul dintre principalii beneficiari ai ridicării sancțiunilor economice impuse Iranului de comunitatea internațională este liderul suprem al țării, ayatollahul Ali Khamenei, arată jurnaliștii de la Reuters.

Pe 20 ianuarie, când suspendarea unora dintre sancțiuni a intrat în vigoare, Departamentul Trezoreriei SUA a publicat o listă cu 14 companii petrochimice iraniene care au ieșit de sub incidența restricțiilor dictate de marile puteri, deci își pot relua exporturile. Lista include trei firme care, potrivit instituției americane citate, sunt controlate de Setad, imperiul financiar care a investit în industria petrochimică din Iran, aflat sub controlul lui Ali Khamenei. Totuși, un purtător de cuvânt al companiei a declarat pentru Reuters că Setad-ul ar deține acțiuni doar la una dintre cele trei firme și că investiția sa în sectorul petrochimic este minimă.

Washingtonul a impus sancțiuni asupra industriei petrochimice iraniene anul trecut, pe motiv că acest sector devenise o sursă foarte importantă de venituri externe pentru Republica Islamică. Reprezentanții Trezoreriei americane au acuzat Setad-ul că încearcă să se sustragă sancțiunilor americane și internaționale.

Acordul preliminar încheiat între Teheran și marile puteri prevede și facilitarea accesului la bunuri umanitare, inclusiv medicamente. Astfel, scriu jurnaliștii de la Reuters, Setad-ul va avea avanteje și din acest punct de vedere, de vreme ce imperuiul financiar al ayatollahului deține controlul asupra multor companii farmaceutice iraniene.

În luna noiembrie, Reuters a publicat o anchetă prin care dezvăluia cun Setad a deveni una dintre instituțiile cele mai puternice și bogate din Iran, în mare parte prin confiscarea și vânzarea a mii de proprietăți aparținând cetățenilor de rând. Agenția de stat IRNA a acuzat la momentul respectiv Reuters de dezinformare și de intenția de a submina încrederea iranienilor in instituțiile statului.

Potrivit acordului preliminar încheiat de Teheran și Grupul +1 (SUA, Franța, Marea Britanie, Rusia, China și Germania), Iranul s-a angajat să-și reducă activitățile nucleare în schimbul suspendării unora dintre sancțiunile economice impuse în ultimii ani.  Teheranul și marile puteri vor încerca să ajungă la un acord final în următoarele șase luni. Occidentul suspecteză că Iranul se folosește de programul său nuclear pentru a obține bomba atomică, lucru negat cu vehemență de Iran care suține că activităție sale nucleare sunt dezvoltate exclusiv în scopuri civile.

Despre Mădălina Elena Stanciu

Vezi și

In Focus: Sistemul electoral prezidențial din Statele Unite ale Americii

Anul 2024 a fost un an electoral important, întrucât au avut loc o serie de …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *