Protestele continuă în Ucraina, aceasta fiind a treia lună în care protestatarii cer demiterea lui Ianukovich, „dictatorul ce vinde țara Rusiei”, comentează Reuters. Președintele Viktor Ianukovici este prins între două forțe care încearcă să-şi impună interesele din două perspective opuse: pe de o parte, Rusia, iar de cealaltă opozanții pro-occidentali, susţinuţi de Statele Unite şi Uniunea Europeană, care cer ca Ucraina să se îndrepte spre Europa.
Rusia adaugă la povara președintelui, acesta fiind anunțat că fondurile ce urmau să vină, conform acordului, sunt înghețate până când formează un partid care să fie pe placul lor.
De asemenea, acestuia i-a fost reamintit de datoria în valoare de 2,7 miliarde de dolari pe care Ucraina o datorează Rusiei pentru gaz. Pe de altă parte, purtătorii de cuvânt ai opoziției cer o schimbare majoră a sistemului. Pe scurt, ei cer demisia președintelui care în clipa de față se comportă ca un dictator. Ei sunt extrem de nemulțumiți de acordul dintre președinte și Rusia prin care Ucraina urma să primească 15 miliarde de dolari pentru a ajuta economia aflată în dificultate.
Totodată, naționaliștii de extremă dreapta au criticat influența pe care Rusia încearcă să o exercite asupra Ucrainei. Ei au atacat politica „imperialistă” a Kremlinului. Deși președintele Ianukovici a avut ocazia să discute cu Putin în cadrul jocurilor olimpice de la Soci și s-a întors deja în țară, nu a declarat nimic despre discuția pe care a avut-o cu președintele Rusiei. În ultima perioadă, trupele antitero din Ucraina au fost puse în alertă și staționate în jurul unor serii de obiective precum aeroporturi, centrale electrice și depozite de arme. Motivul ar putea fi ciocnirile din ce în ce mai violente între protestatari extremiști și trupele de poliție și jandarmerie. Cel puțin șase oameni au murit până acum în aceste ciocniri.
Ianukovici este, în acelaşi timp, acuzat de opoziție că ar trage de timp în discuții. Acesta a spus că deși constituția poate fi schimbată, acest lucru ar dura mult timp. Însă Vitaly Klischko, unul din liderii opoziției, spune că poporul nu este dispus să aștepte atât de mult timp. Singurul lucru pe care cetățenii îl doresc sunt alegeri prezidențiale anticipate. Cu SUA și Europa pe de o parte și Rusia de cealaltă, Ianukovici are de luat o decizie extrem de grea. Alegerea unui prim ministru care satisface cerințele Rusiei ar putea atrage după sine o răscoală din partea populației, însă dacă alegerea sa nu îl va mulțumi pe Putin, acesta ar urma să nu se mai batete pe împrumutul din partea Rusiei și ajungă să fie presat chiar să plătească și datoria Ucrainei pentru livrarea gazului rusesc.