Home / Politica si... / Alegeri / Hamid Karzai vrea să amâne alegerile prezidenţiale până după trecerea iernii în Afganistan

Hamid Karzai vrea să amâne alegerile prezidenţiale până după trecerea iernii în Afganistan

Preşedintele afgan, Hamid Karzai, sugerează amânarea alegerilor din aprilie pentru a evita anotimpul rece şi zăpada care ar putea îngreuna procesul de votare în mai multe regiuni ale ţării.

Organizatorii alegerilor din Afganistan susţin că președintele afgan Hamid Karzai a propus amânarea alegerilor din aprilie, pentru a evita perioada grea a zăpezii. Ideea nu pare a fi pe placul Statelor Unite sau a criticilor care se tem că preşedintele ar putea încerca să depună un nou mandat de candidatură chiar dacă Constituţia îi interzice lui Karzai să candideze pentru un al treilea mandat.

Acesta s-a abținut până în prezent să îşi declare suportul pentru unul dintre candidaţi, deşi este de aşteptat să îl susţină pe fratele său mai mare Qayum, văzut ca unul dintre candidaţii cu cele mai multe şanse. Karzai a refuzat, de asemenea, să semneze pactul care ar permite trupelor americane să rămână în continuare în Afganistan, de la anul, când majoritatea trupelor vor părăsi teritoriile statelor unde se află. El a declarat că acordul nu ar trebui să fie semnat până după alegeri, lucru care pentru unii înseamnă reticența sa de a ieși din lumina reflectoarelor.

Președintele Comisiei Electorale Independente (IEC), Yousof Nooristani, a declarat duminică pentru Camera Superioară a Parlamentului că: ,,În ceea ce privește vremea, au existat îngrijorări. Chiar și președintele a sugerat că am putea face modificări în ceea ce priveşte data alegerilor pentru că a primit plângeri de la oameni. I-am spus că nu se poate pentru că data este fixată în conformitate cu constituția și cu legea electorală.” Propunerea a fost făcută după ce oficialii guvernamentali au susţinut că drumurile blocate de zăpadă ar putea împiedica oamenii să meargă la vot.

În timp ce legea electorală prevede că data nu poate fi schimbată, un membru al comisiei de organizare a voturilor, numit de Karzai, a declarat că ar putea totuşi fi făcută o modificare dacă vremea ar împiedica grupuri de oameni să meargă la vot. ,,Acest lucru este posibil…însă noi evităm să spunem asta…este prematur încă”, a declarat comisarul pentru Reuters, solicitând anonimitatea.

Cu toate acestea, criticii şi diplomaţii se tem ca preşedintele Karzai să nu profite de vremea rea sau de securitatea slabă pentru a respinge rezultatele primului tur marcând pentru prima dată transferul democratic al puterii după căderea talibanilor în 2001. Purtătorul de cuvânt al Comisiei a declarat totuşi că nici preşedintele, nici organizatorii nu au putut schimba data alegerilor, iar Preşedintele Camerei Superioare a declarat că nimeni nu poate schimba data şi ora alegerilor pentru că acestea sunt menţionate în Constituţie.

Sugestia lui Karzai vine totuşi ca o dezamăgire pentru Washington, care este în impas în ceea ce priveşte semnarea acordului de securitate. Organizatorii susţin că securitatea slabă, o monitorizare deficitară şi lipsurile financiare subminează capacitatea lor de a supraveghea procesul alegerilor împotriva fraudelor electorale care s-au produs la un nivel atât de vast în timpul ultimului sondaj din 2009. Alte alegeri defectuase ar submina încercările Washington-ului și ale aliațiilor săi de a încuraja democrația înainte de retragerea trupelor străine din Afganistan.

Datele oficiale ONU arată că națiunile occidentale, care au cheltuit sute de miliarde de dolari pe un conflict care nu a reușit să pună capăt insurgenței talibanilor, s-au angajat să aloce o treime din fondurile Naţiunilor Unite, pentru costurile scrutinului. Aceasta reprezintă o sumă importantă comparativ cu cea alocată în 2009. În conformitate cu cele decalrate atât de surse ale ONU, cât şi de surse afgane, corupţia este foarte răspândită în cadrul personalului electoral, iar cei care doresc să rămână independenţi şi să se opună fraudelor electorale se tem pentru viaţa lor.

Există, de asemenea, o lipsă mare de personal feminin care face ca cele mai multe femei să fie private de dreptul de a vota precum şi de a monitoriza secţiile de votare pentru femei. Refuzul lui Karzai de a semna pactul cu Statele Unite este văzut ca un joc de noroc cu risc ridicat, în care Washington-ul va ceda cererilor sale. În cazul în care pactul nu este semnat, ajutorul din partea statelor vestice, care constă în miliarde de dolari va fi în pericol, iar economia, oricum fragilă, se va prăbuşi pe fondul temerilor de lupte etnice sau război civil. Stabilirea datei alegerilor la începutul lunii aprilie s-a bazat pe logica de a reduce la minimum riscul de atacuri ale insurgenților talibani. Aceasta şi pentru că luptele din Afganistan tind să se reducă în timpul lunilor de iarnă din cauza ninsorii abundente.

Despre PoliticALL

Vezi și

In Focus: Sistemul electoral prezidențial din Statele Unite ale Americii

Anul 2024 a fost un an electoral important, întrucât au avut loc o serie de …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *