Home / Politica si... / Criza / Guvernul din Irak pierde controlul oraşului strategic Fallujah

Guvernul din Irak pierde controlul oraşului strategic Fallujah

Autorităţile de la Bagdad au anunţat că guvernul a pierdut controlul oraşului strategic Fallujah, după ce membrii triburilor sunnite s-au aliat cu militanţii al-Qaida, precizează surse citate de BBC. Potrivit unei surse din cadrul securităţii, militanţii al-Qaida controlează sudul oraşului Fallujah, în timp ce reprezentanţii triburilor au în stăpânire restul oraşului.

Fallujah este un punct strategic în Irak, un oraş important al provicinei Anbar, care se învecinează cu Siria, totodată aflându-se la mică distanţă de capitala Bagdad. Totodată, în oraş trăieşte un contingent important al populaţiei sunnite, aflată într-un conflict deschis cu şiiţii majoritari aflaţi la conducerea statului.

În cursul serii de sâmbătă, militanţii al-Qaida patrulează străzile oraşului cu camionete decapotabile pe care au fost montate dispozitive cu proiectile antiaeriene. În acelaşi timp, agenţia Reuters infomează că trupele guvernamentale, aflate în afara oraşului, bombardează oraşul în tentativa de a-l recuceri. De asemenea, forţele de ordine din oraş au părăsit centrul acestuia şi s-au regrupat la periferie, potrivit şefului poliţiei din provincia Anbar: „Zidurile oraşului sunt controlate de poliţişti, dar oamenii din Fallujah sunt prizonierii militanţilor”, a declarat Hadi Razeij.

Insurecţia din Fallujah a izbucnit la începutul săptămânii, când trupele guvernamentale au distrus o tabără de protest a sunniţilor în oraşul Ramadi. Sunniţii acuză guvernul condus în mare parte de şiiţi că sunt marginalizaţi, un aspect cu care Irak s-a confruntat în ultimele decenii şi care a condus la conflicte sângeroase.

Luptele recente din Fallujah şi Ramadi au amplificat conflictul dintre trupele guvernamentale împotriva Statului Islamic al Irakului şi al Levantului (ISIS), care este afliat reţelei teroriste al-Qaida, şi a membrilor triburilor sunnite.

Populaţia locală, în principal sunnită, este ostilă conducerii de la Badgad, acuzându-l pe premierul Nouri Maliki de implementarea unei politici discriminatorii, acuzând totodată că populaţia minoritară este ţinta unor măsuri anti-teroriste menite să alimenteze violenţele sectante.

Escaladarea conflictului, zi cu zi

Pe de altă parte, premierul Maliki a declarat că trupele guvernamentale nu se vor retrage până când nu vor salva oamenii din provincia Anbar de grupările teroriste. La o zi după izbucnirea tensiunilor, marţi, Maliki a hotărât retragerea armatei din oraşele provinciei Anbar, pentru a permite poliţiei să continue controlul securităţii. Imediat ce soldaţii şi-au părăsit posturile însă, militanţii afiliaţi al-Qaida au apărut în Ramadi, Fallujah şi Tarmiya, au luat cu asalt secţiile de poliţie, au eliberat prizonierii şi au confiscat armament. Miercuri, premierul a retrimis trupele militare a doua zi în provincia Anbar, însă în cursul zilei de joi militanţii din Ramadi şi Fallujah au arborat steaguri negre pe clădiri şi au folosit difuzoarele din moschei pentru a cere oamenilor să se alăture rebeliunii şi să sprijine o „preluare paşnică” a oraşelor.

Temeri pentru reizbucnirea unei crize totale

Naţiunile Unite au anunţat chiar în cursul acestei săptămâni că 7.818 civili şi 1.050 de membri ai forţelor de securitate din Irak şi-au pierdut viaţa în 2013. Acesta este cel mai negru bilanţ din ultimii ani, chiar dacă se situează cu mult sub pierderile de vieţi omeneşti înregistrate în timpul apogeului insurgenţei din Irak, în 2006 şi 2007. Cu toate acestea, în ultimele luni, militanţii sunniţi au demarat o serie de atacuri de-a lungul teritoriului Irakului, în timp ce grupurile şiite au ripostat violent, alimentând temerile unei reveniri a unui conflict sectant la scară largă.

Despre Adrian Călugăru

Vezi și

De la visul european la Visul Georgian

Material realizat de Andrei Rus Context istoric Georgia este un stat situat în Munții Caucaz …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *