Germania este dispusă sa acorde un nou ajutor financiar Greciei, cu o sumă mai mică decât cele anterioare, situată la circa 10-20 miliarde de euro, atât timp cât aceștia implementează o serie de măsuri pentru a reduce rata șomajului și pentru a crește PIB-ul țării, scrie The Guardian.
Suma relativ redusă pare a se potrivi afirmaţiilor ministrului de finanțe al Germaniei, Wolfgang Schäuble, care, într-un alt anunț către ziarul economic Wirtschatswoche, a declarat că orice ajutor financiar ce va fi acordat Greciei va fi mult mai mic decât cei 240 de miliarde de euro pe care i-a primit până acum.
Această decizie vine în urma unor discuții anterioare pe această temă. Deși a primit până acum cea mai mare sumă acordată vreodată unei țări pentru a ieși din impas, Grecia rămâne cea mai slabă economie a UE. Grecii se confruntă cu un deficit de aproximativ 15 miliarde de euro pentru următorii doi ani și cu o rată a șomajului de 28% în cadrul populației mature și 60% în cadrul adolescenților și tinerilor absolvenți.
Există voci care susțin că banii acordați pănă acum au avut mai degrabă un efect negativ. Giorgos Stathakis, ministrul dezvoltării și profesor de economie susține că Grecia nu are nevoie de un al treilea ajutor financiar. Conform acestuia, Greciei i se cere să implementeze noi taxe, lucru imposibil având în vedere că lucrurile au fost deja împinse până la limită.
Cu toate astea, FMI susține că ajutorul financiar este necesar. Aceștia declară că, dacă nu acordă acești bani Greciei, datoriile ar putea aduce țara la faliment. În ciuda acestui fapt, există îndoieli majore, iar țări precum China, Brazilia, Argentina, India, Egipt și Elveția spun că ajutorul financiar ar putea chiar să dăuneze Greciei.