Numărul solicitanților de azil din Germania ar putea ajunge la circa 800.000, de patru ori mai mult decât în 2014 și dublu față de estimarea de la începutul anului.
Până la sfârșitul lunii iulie au fost înregistrate 218.221 de cereri pentru azil în Germania, care a criticat alți membri ai Uniunii Europene pentru că nu iau atitudine in privința victimelor sărăciei si violenței din Asia, Africa și Orientul Mijlociu, precizează The Guardian.
Thomas de Maizière, ministrul de interne al Germaniei, afirmă că acest număr reprezintă cel mai mare aflux de refugiați din istoria postbelică a țării, adăugând că sunt de așteptat valori crescute și pentru anii viitori. “Deși reprezintă o provocare pentru noi, vom reuși să stăpânim situația. Nu cred că aceasta va fi copleșitoare pentru Germania”, a mai declarat acesta.
Germania are o tradiție îndelungată de a primi refugiați, după al doilea război mondial a găzduit 13 milioane de persoane din Europa de Est, când regiunea a intrat sub dominație sovietică.
Cel mai mare aflux anual anterior în Germania a fost de 438.191 în 1992, ca rezultat al conflictelor după destrămarea fostei Iugoslavii. Un an mai târziu, parlamentul Germaniei a schimbat constituția pentru a impune reguli mai stricte în privința refugiaților iar numerele au scăzut la 28.000 în 2008, când au reînceput sa crească.
Pe fondul unui deficit de locuințe în orașe precum Berlin, Munich și Hamburg, Germania se luptă pentru a procesa cererile, lucru care poate dura mai mult de un an. Nu au lipsit nici protestele însoțite de incendieri împotriva numărului crescut de migranți.
Odată cu refugiații de război din Siria și Irak, s-a înregistrat un aflux de solicitanți de azil din țări precum Albania și Serbia. Aproape jumătate din cei care au ajuns in Germania în prima jumatate a anului provin din Balcani, însă o mare parte dintre aceștia cel mai probabil urmează să fie trimiși înapoi.