Home / Politica si... / Conflict / Georgia intoarce spatele Moscovei si face un pas important spre UE

Georgia intoarce spatele Moscovei si face un pas important spre UE

georgian-flagGeorgia infrunta din nou gigantul de la est. La cinci ani dupa razboiul impotriva Rusiei, statul din Caucazul de Sud este hotarat acum sa semneze acordul de asociere cu Uniunea Europeana, in cadrul summit-ului Parteneriatului Estic ce incepe astazi la Vilnius.

Oficialii de la Tbilisi raman, asadar, fermi in hotararea lor desi, in ultima perioada, Rusia a facut nenumarate presiuni asupra fostelor republici sovietice, avertizandu-le ca un pas in directia Vestului va insemna adancirea crizei economice, cresterea somajului si scaderea nivelului de trai. In plus, nu mai departe de saptamana trecuta, Ucraina a cedat acestor presiuni anuntand ca nu va incheia niciun acord cu UE. „Decizia Ucrainei este intr-adrevar regretabila, dar Ucraina si Georgia sunt in situatii diferite, noi suntem mult mai putin dependenti de Rusia”, a afirmat pentru Reuters noul presedinte de la Tbilisi, Georgy Margvelashvili.

Intr-adevar, Georgia are o populatie de zece ori mai mica decat Ucraina si o economie pe masura, dar reprezinta un spatiu important pentru UE, de vreme ce este traversata de conducte care transporta gazele naturale din Marea Caspica spre Europa.

Rusia face tot posibilul sa mentina in sfera sa de influenta fostele republici sovietice, mai ales pe cele care au o pozitie strategica din punct de vedere energetic si pe acelea in care exista comunitati importante de etnici rusi. Insa ambitiile Moscovei si dorinta de independenta a statului din Caucaz au amplificat, de multe ori in ultimul deceniu, tensiunile dintre cele doua state. Tensiuni ce au culminat cu izbucnirea razboiului din 2008 cand Rusia si Georgia si-au disputat regiunile separatiste Abhazia si Osetia de Sud, sprijinite in acel moment si controlate acum de Moscova. In plus, in urma acestui conflict, Parlamentul de la Tbilisi a votat retragerea tarii din Comunitatea Statelor Independente, blocul politic creat dupa destramarea Uniunii Sovietice.

Fara sa se lase intimidata de presiunile venite dinspre Est, Georgia va parafa acordul ce prevede amplificarea schimburilor comerciale si o cooperare mai stransa cu Uniunea Europeana, in cadrul summit-ului din Lituania, acord ce reprezinta primul pas in vederea atingerii a doua obiective, pe termen lung, ale Georgiei – aderarea la NATO si UE. 

Despre Mădălina Elena Stanciu

Vezi și

De la visul european la Visul Georgian

Material realizat de Andrei Rus Context istoric Georgia este un stat situat în Munții Caucaz …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *