Festivalul Internțional de Film Cinepolitica, dedicat filmelor cu tematică politică, revine cu o a treia ediție, între 8 și 13 aprilie la Cinema Studio, Elvira Popescu și Union. Cinepolitica le promite cinefililor o selecție de filme, fie că este vorba despre scurtmetraje sau lungmetraje, filme artistice sau documentare, care concurează în competiția pentru Trofeul Cinepolitica.
Cinepolitica îşi propune să devoaleze şi să reveleze publicului mecanismele politice prin intermediul artei cinematografice, să aducă un omagiu tuturor cineaştilor lumii care au de suferit din cauza opţiunilor ideologice sau stilistice din filmele lor, să promoveze cineaşti politici importanţi din întreaga lume și să incite la dezbateri.
Proiectat în peste zece festivaluri mari, inclusiv la Karlovy Vary și Toronto, Paradjanov e o „biografie neconvențională despre un artist neconvențional”, cum o descrie The Hollywood Reporter. Personajul principal e un regizor care a avut o viață tumultoasă, fiind arestat de trei ori, dus în lagăre de muncă și în închisoare și pus pe lista neagră a cinematografiei sovietice, pe baza unor acuzații precum homosexualitatea sau dare de mită. Spectaculos, Paradjanov bifează câteva dintre momentele cheie din viața cineastului născut în Georgia, printre care și realizarea filmelor care i-au marcat cariera: Umbrele strămoșilor uitați (1968) sau Culoarea rodiei (1964).
Cu un subiect controversat vine și documentarul lui Jehane Noujaim, The Square, care surprinde schimbările sociale din Egiptul ultimilor ani prin intermediul poveștilor personale și emoționante ale unora dintre protestatarii din Piața Tahrir. Unul dintre ei este actorul Khalid Abdalla, care, inspirat de activismul tatălui său, închis în Egipt în anii 70 și plecat în exil, s-a întors din Londra pentru a se alătura revoluției. Apreciat pentru stilul vizual, pentru forța și emoția lui, The Square a câștigat Premiul publicului la festivalurile de la Sundance și Toronto, și a fost numit Cel mai bun documentar al anului 2013, de către International Documentary Association, trofeu primit de Jehane Noujaim în ovațiile audienței. Filmul este unul dintre puținele finanțate prin crowfunding nominalizate la Oscar.
Printre cele 8 titluri din competiția Cinepolitica se află și un alt film de excepție: Neighbouring Sounds, drama propusă de Brazilia la Oscarul pentru Cel mai bun film străin, anul acesta. Filmul explorează schimbările sociale recente din Brazilia, grație relativei stabilități politice și creșterii economice puternice. Viața cotodiană într-un cartier middle-class din Recife ia o turnură neașteptată după sosirea unei firme independente de pază. Prezența gărzilor le oferă locuitorilor o oarecare senzație de siguranță, dar le provoacă anxietate, într-o cultură bazată încă pe frică. Filmul a câștigat peste zece premii în diferite festivaluri.
Organizat de Asociaţia Cultură şi Imagine, sub deviza Singura noastră politică este cea a cinematografului!, Cinepolitica este patronat de Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică “I.L. Caragiale” (UNATC) şi de Universitatea Naţională de Arte (UNArte). Evenimentul este sprijinit de Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC).