Home / GeopoliticALL / Africa / Tânăra din Sudan condamnată la moarte pentru apostazie a părăsit țara și a ajuns în Italia

Tânăra din Sudan condamnată la moarte pentru apostazie a părăsit țara și a ajuns în Italia

Mariam Yahya Ibrahim, tânăra sudaneză căriea i-a fost recent anulată pedeapsa cu moartea pentru apostazie din cauza căsătoriei cu un bărbat creștin, a părăsit Sudanul, zburând către Roma într-un avion al guvernului italian. Aceasta a fost întâmpinată la sosire de către prim-ministrul italian Matteo Renzi, informează Reuters.

Nu se știu detalii cu privire la ce a determinat anularea ordinului de interzicere pentru părăsirea Sudanului, stabilit pentru femeia în vârstă de 27 de ani, însă un oficial de la Khartoum a declarat că “ordinul a fost ridicat de către guvern. Autoritățile nu au împiedicat plecarea acesteia, care a fost cunoscută și aprobată înainte de a părăsi țara“.

Ibrahim a fost însoțită în avion de către vice-ministrul de externe italian, Lapo Pistelli. Acesta a declarat la sosirea pe aeroportul Ciampino că ”a existat un dialog constant cu Sudanul”, însă nu a dezvăluit detalii cu privire la rolul Romei în asigurarea siguranței sudanezei.

Ibrahim a fost condamnată la pedeapsa cu moartea în mai, fiind acuzată că s-a convertit la creștinism renunțând la islamism și că s-a căsătorit cu un creștin cu dublă cetățenie sudaneză și americană. Condamnarea a fost anulată luna trecută, dar guvernul sudanez a acuzat-o pe femeie că ar fi încercat să fugă din țară cu acte false, prevenind plecarea acesteia alături de soț și de cei doi copii către SUA.

Aceasta a fost inițial reținută, după care a fost eliberată și transferată la ambasada americană de la Khartoum. După sosirea în Italia, Mariam Ibrahim s-a întâlnit cu Papa Francisc I, care declarase anterior că se simte ”fericit și recunoscător”.

Cazul lui Ibrahim a pornit de la una dintre legile din Sudan care interzice căsătoria dintre femeile musulmane și bărbații creștini. Ibrahim susține că s-a născut într-o familie de creștini originari din Etiopia, dar care locuiau în Khartoum, iar mai târziu a fost răpită de o familie musulmană. Familia musulmană a negat acuzațiile, lansând un proces pentru anularea căsătoriei în încercarea de a o opri pe tânără să plece din Sudan.

Prim-ministrul Italiei a făcut referire la cazul lui Ibrahim în cadrul discursului de inaugurare  a celor șase luni de mandat ale Italiei la președenția Uniunii Europene: “Dacă nu există reacție europeană nu ne ne putem simți demni de a ne numi Europa“.

Despre Marilena Veronica Ene

Vezi și

De la visul european la Visul Georgian

Material realizat de Andrei Rus Context istoric Georgia este un stat situat în Munții Caucaz …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *