Peste un milion de imigranţi, dintre care mulţi au lucrat ani de zile, au părăsit, din martie, Arabia Saudită, ca urmare a unei noi politici adoptată de Ryad. Astfel, manageri, contabili, menajere si muncitori părăsesc statul ce își întreține populația cu bani proveniți din vânzarea de petrol, relatează Reuters.
În jur de 120.000 de etiopieni au fost deportați în ultima lună ca urmare a raidurilor ce au ca scop înlăturarea locuitorilor fără viză pentru a face loc, pe piața muncii, cetățenilor Arabiei Saudite. „Am fost dați afară din casele noastre si am fost concediați”, susţine Mohamed Ahmed în timp ce așteaptă în spatele aeroportului Bole din Addis Ababa, scrie agenţia de presă.
Ca și mulți alții, el a petrecut ultimii 5 ani lucrând în Arabia Saudită după ce a trecut Marea Roșie într-o barcă de pescuit, fiind dat acum afară pe neașteptate.
Mulți din cei expulzați au imigrat ilegal, trecând granița sau rămânând in țară după pelerinajul la Mecca, ce atrage in jur de două milioane de vizitatori în fiecare an. Alții au ajuns pe cale legală însă nu au reușit să respecte regulile stricte pentru menținerea unei vize, fiind forțați să lucreze pentru un singur patron și într-un singur domeniu, acest lucru fiind adesea folosit pentru a-i exploata pe angajați.
Mohammed Yunus a venit în Arabia Saudită printr-o agenție de angajări și a lucrat la un hotel pentru o scurtă perioadă înainte să fie concediat. Pentru a-și păstra viza, angajatorul i-a cerut in jur de 2.000 de dolari pe an, acesta fiind forțat să lucreze în diverse magazine și în construcții, acesta fiind un lucru des întâlnit la clasa de jos din Arabia Saudită.
În noiembrie au început expulzările. Autoritățile au condus razii în magazine, birouri, piețe si locuințe în cartierele mărginașe, verificând vizele tuturor. Ministerul Muncii a informat că va pregăti curți de judecată speciale care să asculte plângerile celor deportați.
Grupări internaționale au acceptat faptul că Arabia Saudită are dreptul de a deporta locuitorii fără vize valabile, dar critică felul în care au fost conduse raziile. Persoane deportate din Yemen şi Etiopia afirmă că au fost maltratați şi chiar bătuți.
Cu toate astea, guvernul neagă orice acuzație și consideră orice reclamație cu privire la felul în care au fost tratați cei deportați ca pe o încercare de a „mânji” bunul nume al guvernului și precizează că in jur de 250 de mii de cetățeni ai Arabiei Saudite au putut să își găsească noi locuri de muncă. Efectul acestor deportări s-a simțit in întreaga lume, în timp ce politicieni din Etiopia, Pakistan, Indonezia şi India își afirmă îngrijorarea în legătură cu soarta cetățenilor expulzaţi din aceste state.