Home / Politica si... / Afaceri / Grecia vrea să scoată aur din Muntele Athos printr-o exploatare a ElDorado Gold Corporation

Grecia vrea să scoată aur din Muntele Athos printr-o exploatare a ElDorado Gold Corporation

Eldorado Gold Corporation, o firmă canadiană de exploatări miniere, care deţine acţiuni inclusiv în cadrul proiectului Roşia Montană, intenţionează să demareze o exploatare de aur în nordul Greciei, relatează Reuters.

Zona vizată, peninsula Halkidiki, pe care se află și faimosul munte Athos, este acoperită de păduri luxuriante, dar se pare că nevoia Greciei de bani este prea mare pentru a refuza o asemenea investiție.

Firma din Vancouver-Eldorado Gold Corporation, ce a semnat proiectul încă din 2012, a promis să investească un miliard de dolari în următorii 5 ani. 

Decizia controversată îi aparține premierului elen Antonis Samaras, care a hotărât să facă investiții, lucru neobișnuit pentru o țară ce se baza pe turism și servicii.

Protestele nu au întârziat să apară în comunitățiile locale, sprijinite de partidele din opoziție. Cu toate acestea, Samaras a declarat că va apăra această investiție “cu orice preț.”

Halkidiki este o zonă foarte importantă. Mânăstirea de pe muntele Athos aflându-se în patrimoniul mondial UNESCO. “Corect sau greșit, Dumnezeu a înzestrat regiunea cu minereuri, deci trebuie să ne hotărâm (grecii-n.r.) dacă vrem sau nu să exploatăm.”, a spus Petros Stratoudakis, CEO al companiei Hellas Gold ce se ocupă de dezvoltarea minei.

Directorul executiv al Eldorado Gold Corp motivează că această investiție va crea peste 2000 de locuri de muncă și va aduce bani la bugetul de stat.

Localnicii se tem însă că zona, un mic paradis, va fi disrusă, așa că au organizat proteste împortiva firmei canadiene și a exploatării miniere. “Nu mineritului” și “Extrageți aur din sânge” sunt mesajele scrise pe toate bannerele.

Compania încearcă să explice că doar 0,09% din pădure va fi defrișată, că există toate avizele de mediu necesare și că nu vor folosi cianură în cantități mari. “Trăim în Grecia. Nu avem încredere în stat” , au replicat localnicii. Lucrurile au degenerat atât de mult încât în luna aprilie a anului trecut, o secție de poliție din zonă a fost incendiată.

Principalul partid de opoziție, Syriza, s-a declarat împotriva proiectului și îl acuză pe premier de interese ascunse: “Este ca în Vestul Sălbatic. Poliția, autoritățile locale și statul sunt folosite pentru a proteja interese personale în detrimentul interesului public.” Samaras este însă convins de necesitatea atragerii a orice fel de investiții în țara sa.

“Un lucru e sigur însă- situația a scăpat de sub control”, spune Manolie Mantros, un miner din regiune.

Despre Marina Isabella Pirnea

Vezi și

De la visul european la Visul Georgian

Material realizat de Andrei Rus Context istoric Georgia este un stat situat în Munții Caucaz …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *