Sute de protestatari au ieşit vineri seară în stradă pentru a protesta împotriva guvernului Erdogan, recent implicat într-un scandal de corupţie ce implică fii unor miniştri, oameni de afaceri şi preşedintele unei bănci deţinută de statul turc, anunţă theguardian.com.
În Istanbul, poliţia a folosit gaze lacrimogene, tunuri cu apă şi gloanţe de cauciuc pentru a dispersa protestatarii şi au aurestat circa 70 de persoane, confrom agenţiilor de mass-media turceşti.
Trei miniştri au demisionat în urma scandalului după ce fii lor au fost arestaţi împreună cu alţi 22 de inculpaţi şi au fost acuzaţi de luare şi dare de mită şi transfer de fonduri către Iran. În urma scandalului, Erdogan a efectuat o remaniere a guvernului, schimbând 10 miniştri cu personalităţi loiale partidului său.
Totodată, Erdogan a ordonat schimbarea din funcţie a mai multor ofiţeri importanţi de poliţie şi a unor procurori ce s-au ocupat cu instrumentarea cazurilor de corupţie, o mişcare criticată de partidele de opoziţie ca fiind o încercare de a muşamaliza situaţia alarmantă a corupţiei guvernamentale.
Unul din procurorii demişi din funcţie, Muammer Akkas, a confirmat că motivul revocării sale a fost de fapt interferenţa guvernamentală în justiţie, respingând acuzaţiile aduse de guvern conform cărora procurorul ar fi dat infromaţii presei despre caz şi nu şi-ar fi informat superiorii de progresul făcut în cercetarea penală a inculpaţilor.
Săptămâna trecută, ofiţeri de poliţie au refuzat să aresteze alţi 41 de învinovăţiţi pentru care procuratura a emis mandate de arestare. Acest refuz a fost condamnat ca fiind acompaniat schimbărilor de comandanţi din poliţie cu comandaţi loiali premierului.
O iniţiativă ce ar fi adus procurorii sub controlul ministrului de iterne a fost declarată neconstituţională de către Curtea Supremă, această decizie fiind salutată de către opoziţia turcă.