Noul președinte al Turciei, Recep Tayyip Erdogan a fost învestit, joi 28 august, în funcția de președinte, după primul scrutin în care șeful statului turc a fost ales direct de populație. Fostul șef al guvernului de la Ankara din ultimul deceniu a preluat o funcție actualmente onorifică, pe care însă partidul care-l susține dorește să o transforme într-una executivă, pe fondul temerilor lansate de mai mulți critice care acuză că regimul Erdogan tinde să devină tot mai autoritar, informează Reuters.
Miercuri, într-o cuvântare către susținătorii partidului, Erdogan a vorbit despre mutarea sa din poziția de prim-ministru către palatul prezidențial, pentru a consolida ,,Noua Turcie’’. Erdogan a fost ales președinte, după ce într-un deceniu ca prim-ministru țara și-a triplat economia și a progresat în relațiile politice din Orientul Mijlociu.
În discursul său, acesta a asigurat populația că deși nu va mai face parte din Partidul Justiție și Dezvoltare, foștii săi colegi vor avea în continuare ca obiectiv transformarea Turciei într-o putere regională majoră.
Președintele s-a adresat susținătorilor săi conservatori dar și celor cu înclinații vestice. Erdogan a declarat:,,fie că ne iubesc sau nu, îmi ofer ajutorul tuturor celor 77 de milioane de oameni. Vă înțelegem stilul de viață, valorile… vrem ca și voi să înțelegeți restricțiile și pericolele pe care le-am depășit să ajungem aici.’’
Momentan ocupând o funcție onorifică, Erdogan plănuiește să transforme președinția într-una executivă. Pentru a schimba constituția și a obține mai multă putere, fostul său partid are nevoie de o majoritate și mai mare în Parlament la alegerile generale din iunie, anul viitor.
Această sete de putere nu este văzută cu ochi buni, opoziția considerând ambiția sa nocivă. Ei se tem că țara, care este în discuții pentru a intra în Uniunea Europeană încă din 2005, se îndepărtează de idealurile primului președinte și fondator al republicii Turcia, Mustafa Kemal Ataturk.