Guvernul egiptean ar putea convoca alegerile prezidențiale înaintea celor parlamentare, modificând calendarul politic fixat după destituirea lui Mohamed Morsi, astfel încât noul șef al statului care, cel mai probabil, va fi generalul Abdel Fattah Al-Sisi, să fie ales în prima jumătate a anului 2014, au anunțat oficialii de la Cairo, citați de Reuters.
Ideea de a schimba programul fixat vara trecută a apărut după ce mai multe voci de pe scena politică egipteană au insistat că este nevoie de un președinte ales care să conducă țara în perioada de criză economică și politică pe care o traversează și să creeze o alianță politică înainte de alegerile parlamantare. ”Este foarte posibil ca alegerile prezidențiale să se desfășoare mai devreme, după cum se pare că este dorința majorității partidelor”, a declarat un oficial al armatei, citat de Reuters.
Organizarea scrutinului prezidențial înainte de cel parlamentar nu va face decât să accelereze procesul de aducere a lui Sisi în funcția de șef al statului, a explicat pentru Reuters, Mustapha Kamel Al-Sayid, profesor de științe politice la Universitatea din Cairo.
Totuși, șeful armatei egiptene, generalul Abdel Fattah Al-Sisi, care este cotat cu cele mai mari șanse de a deveni noul președinte de la Cairo, nu și-a anunțat încă intenția de a candida. Potrivit unui oficial din cercurile apropiate ale lui Sisi, acesta ezită să se înscrie în cursa electorală tocmai pentru că este familiarizat cu multiplele probleme cu care se confruntă țara în această perioadă. Susținătorii generalului sunt însă de părere că acesta ar fi singurul om capabil să readucă stabilitatea în Egipt, după trei ani de criză. În schimb, opozanții lui susțin că modificarea calendarului va avea drept consecință apariția unui președinte cu puteri greu de controlat. Sisi este văzut de adversarii săi drept creierul loviturii de stat prin care a fost destituit Mohamed Morsi și al represiunii violente care a dus la uciderea a sute de susținători ai fostului președinte.
Până la alegerile prezidențiale, în Egipt va avea loc, pe 14 și 15 ianuarie, un referendum pentru adoptarea unei noi Constituții. Conform proiectului noii legi fundamentale, primele alegeri ar trebui să aibă loc în termen de 90 de zile de la aprobarea Constituției.
Între timp, pe străzile Egiptului tensiunile continuă. După atentatele de săptămâna trecută, astăzi, poliția egipteană a arestat o echipă de jurnaliști de la postul de televiziune Al-Jazeera din Cairo. Aceștia ar fi avut întâlniri ilegale cu reprezentanți ai Frăției musulmane, organizație care a fost inclusă în rândurile grupărilor teroriste chiar săptămâna trecută. Ministerul de Interne de la Cairo a acuzat jurnaliștii de transmiterea unor informații ”dăunătoare pentru securitatea națională”, menționând că înregistrările, camerele video și celelalte materiale aparținând angajaților Al-Jazeera au fost confiscate din camerele de hotel.
Instituțiile mass-media din Egipt s-au confruntat cu multe probleme de la răsturnarea lui Morsi, mai multe posturi de televiziune islamiste fiind închise imediat după intervenția militară din vară.