Afganistanul face ultimele pregătiri pentru alegerile prezidenţiale, care vor avea loc în aprilie, încercând să pună la punct măsuri mai dure pentru a evita nereguli şi fraude asemănătoare celor din 2009, a declarat un înalt oficial, duminică, pentru Reuters.
Yousof Nooristani, șeful Comisiei Electorale Independente din Afganistan a declarat, însă, că se teme de violenţele care ar putea izbucni în această perioadă de tranziţie, pe parcursul primelor alegeri democratice din Afganistan.
,,Ne-am învăţat lecţia şi punctele slabe din greşelile făcute în trecut”, a declarat Nooristani pentru Reuters. ,,Am adoptat o serie de măsuri în încercarea de a evita fraudarea alegerilor, chiar dacă aceasta nu va putea fi exclusă complet”. Noile măsuri se referă la instruirea funcţionarilor electorali de a face faţă încercărilor de fraudare şi mânuirea mai atentă a materialelor şi a buletinelor de vot, ceea ce reprezintă într-adevăr o problemă într-un stat în care 28% din populaţie este analfabetă.
Alegerile au loc într-un moment delicat pentru Afganistan, în care NATO îşi retrage trupele de pe teritoriul acestuia, chiar dacă violenţele continuă, iar Washingon-ul şi preşedintele Hamid Karzai nu au reuşit să ajungă la un acord care să permită trupelor americane să rămână şi la anul. Oficialii susţin că au foarte mult de lucru pentru a evita problemele cu care s-au confruntat în 2009 atunci când Karzai a obţinut un al doilea mandat chiar împotriva acuzaţiilor de fraudă, de intimidare și de interferinţă din partea oficialilor, atât în desfăşurarea alegerilor locale cât şi în a celor străine. În acelaşi an, Abdullah Abdullah, fost ministru de externe care l-a înfruntat pe Karzai, s-a retras din cursă după ce a denunţat lipsa de credibilitate a voturilor exprimate.
Pentru ca alegerile să se desfăşoare condiţii mai bune, Nooristani a declarat că materiale de vot nu vor fi livrate la 6754 de centre de votare din țară, până la scurt timp înainte de alegeri pentru a preveni manipularea frauduloasă. Spre deosebire de ultimele alegeri, atunci când votul a avut loc chiar în case sau pe proprieţile private ale unor persoane, de data aceasta alegerile se vor desfăşura în centre de votare, în clădiri guvernamentale, în școli sau clinici, iar voturile vor fi numărate la fața locului. Buletinele de vor vor avea o înfăţişare mai simplă, fiindcă spre deosebire de 2009, când candidau 42 de persoane, acum sunt doar 11, iar celor care au votat li se va pune o ştampilă pe degete pentru a nu reveni să voteze a doua oară. Nooristani a declarat că se așteaptă ca prezența la vot să fie mai mare în acest an faţă de 2009, atunci când mai mult de jumătate din alegătorii înscrişi pe listele de vot şi-au făcut apariţia.
Mulţi oficiali se îndoiesc însă că poporul afgan va înfrunta zapada şi distanţele mari pentru a merge la vot. Chiar şi oficialii străini se îndoiesc că finanţarea slabă şi personalul nepregătit ar putea face faţă şi rezultatul alegerilor să fie credibil. Nooristani a recunoscut că violența ar putea reprezenta o problemă de ultim moment, în mare parte pentru că talibanii par să fi amânat acalmia specifică perioadei de iarnă pentru o luptă înaintea alegerilor: ,,De data aceasta ei nu sunt în hibernare, chiar dimpotrivă, lor li s-a cerut de către șefii lor să fie mai activi”.
Sâmbăta trecută , Organizația Națiunilor Unite a declarat că numărul deceselor civililor a crescut în 2013 datorită intensificării luptelor dintre forțele guvernamentale și insurgenți. Nooristani a declarat că 414 centre de votare dintre cele existente urmează să fie închise din cauza insecurității, dar numărul ar putea creşte.
Un al doilea tur s-ar putea desfăşura până la mijlocul lunii iunie, momentul fiind important pentru Washington, care speră să finalizeze rapid pactul de securitate și planurile care să permită trupelor sale să rămână şi după 2014. În cazul în care neînţelegerile continuă cu preşedintele Karzai, unii oficiali americani speră ca acordul să poată fi semnat cu succesorul său.
Nuristani a mai adăugat că atât Karzai cât și străinii nu s-au implicat în alegeri, spre deosebirede 2009. Într- un memoriu recent, fostul secretar american al Apararii, Robert Gates, a declarat că într-un oficialii americani au încercat într-un mod destul de neîndemânatic să-i stimuleze pe succesorii lui Karzai să intre în cursă, contribuind în cele din urmă la răcirea relațiilor bilaterale dintre SUA şi Afganistan .