Home / GeopoliticALL / Asia-Pacific / Dupa China, Coreea de Sud isi extinde zona de aparare aeriana

Dupa China, Coreea de Sud isi extinde zona de aparare aeriana

KAI_T-50_Golden_Eagle,_South_Korea_-_Air_ForceCoreea de Sud a anuntat ca isi extinde zona de aparare aeriana, care se va suprapune cu cea instituita de China in urma cu cateva saptamani si care a dus la cresterea tensiunilor din regiune, informeaza Reuters.

Zona va include si insula Ieodo (Suyan) revendicata de China, insa ministrul sud-coreean al Apararii sustine, potrivit Reuters, ca masura anuntata de Seul nu incalca suveranitatea statelor vecine si ca prioritatea ministerului pe care il conduce este aceea de a colabora cu tarile din regiune in asa fel incat orice confruntare militara se fie evitata. „Credem ca nu va exista un impact semnificativ asupra relatiilor noastre cu China si Japonia atata vreme cat incercam sa mentinem pacea si cooperarea din nord-estul Asiei. Am explicat pozitia noastra tarilor cu care avem legaturi si acestea au fost de acord ca masura pe care am luat-o este in conformitate cu reglementarile internationale si nu este una excesiva.”, a declarat ministrul Apararii.

Zona de aparare aeriana a Coreei de Sud a fost fixata in 1951, in timpul razboiului din Coreea, iar extinderea sa nu va avea consecinte asupra zborurilor comerciale din regiune. Masura anuntata de Seul va intra in vigoare pe 15 decembrie, a precizat ministrul Apararii, potrivit Reuters.

Reactia Chinei la aceasta decizie a venit prin intermediul ministrului de Externe de la Beijing care a declarat ca orice masura luata de Coreea de Sud trebuie „sa fie conforma cu legislatia internationala” si ca tara sa „este dispusa sa mentina o comunicare bazata pe egalitate si respect reciproc cu Coreea de Sud”, informeaza agentia britanica. In acelasi timp, SUA a criticat subtil China laudand Coreea de Sud pentru ca si-a consultat vecinii inainte de luarea decizei.

Pe 23 noiembrie, autoritatile chineze anuntau instituirea unei zone de identificare si aparare aeriana ce include arhipelagul Senkaku (denumit Diaoyu de China) revendicat atat de Tokyo cat si de Beijing, anunt criticat de SUA si de aliatii sai din regiune, Coreea de Sud si Japonia. Potrivit regulilor impuse de China, toate aeronavele care intra in zona respectiva trebuie sa raporteze planurile de zbor autoritatilor chineze, sa mentina contactul radio si sa raspunda cu promptitudine solicitarilor de identificare. Imediat dupa anuntarea deciziei, Washington, Tokyo si Seul au trimis avioane militare in zona de litigiu pentru a transmite astfel mesajul ca refuza sa se conformeze noilor norme impuse unilateral de Beijing.

In plus, parlamentarii japonezi au adoptat o rezolutie prin care protesteaza fata de „masurile nechibzuite si riscante” luate de China, subliniind ca nu vor fi acceptate niciodata aceste „incercari unilaterale de a schimba status quo-ul”. Ca raspuns, Parlamentul chinez a acuzat Japonia ca alimenteaza tensiunile din zona si i-a cerut sa puna capat acestor actiuni „provocatoare”, informeaza agentia Xinhua, citata de Reuters.

Despre Mădălina Elena Stanciu

Vezi și

In Focus: Sistemul electoral prezidențial din Statele Unite ale Americii

Anul 2024 a fost un an electoral important, întrucât au avut loc o serie de …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *