Epidemia de Ebola din Africa de Vest a făcut deja peste 600 de victime de la izbucnirea focarului în luna februarie, iar recent virusul a fost contactat inclusiv de medicul care conduce campania de combatere a afecțiunii care este mortală în 90% din cazuri, scrie BBC.
Febra hemoragică provocată de virusul Ebola este mortală pentru aproape 90% dintre cazuri, iar virusul se răspândește foarte repede din cauză că se transmite prin contact direct. Epidemia din statele Africii de Vest este cea mai răspândită din lume până acum, în contextul în care nu a fost descoperit un tratament pentru combaterea virusului.
Doctorul Sheikh Omar Khan, coordonatorul campaniei de combatere a epideimei, a fost la rândul său testat pozitiv și internat într-un spital din Kailahun, epicentrul focarului. Ministrul Sănătății din Sierra Leone, Miatta Karbo, a izbucnit în lacrimi când a auzit vestea despre dr. Khan, pe care l-a numit ”erou național”. ”Voi face tot ce este în puterea mea pentru a mă asigura că el supraviețuiește”, a declarat aceasta.
Numărul cazurilor din Sierra Leone la 442, iar cele mai multe sunt centrate în districtele Kailahun și Kenema. Zeci de asistente medicale de la un spital de stat au intrat de luni în grevă după ce trei dintre colegele lor au fost testate pozitiv cu Ebola. Greva lor a încetat doar când Guvernul a intervenit și le-a îndeplinit cererile, care includ mutarea secției Ebola și preluarea ei de către Medici Fără Frontiere.
Cunoscut și ca febra hemoragică, virusul Ebola este unul dintre cei mai periculoși cunoscuți până în prezent. Cei infestați prezintă dureri de spate, frisoane, diaree, febră, dureri de cap, greață și vărsături. Perioada de incubație este de două până la 21 de zile, iar o intervenție cât mai rapidă oferă o șansă mai mare de supraviețuire. Până în prezent, epidemia a făcut 632 de victime, cele mai multe în Guinea (310), Sierra Leone (206) și Liberia (116), peste 1.000 de persoane fiind afectate de virus.