Iranul a respins propunerea Statelor Unite de a lua parte ”de pe margine” la negocierile de pace pe tema conflictului din Siria, programate pentru a doua jumătate a lunii ianuarie, sugerând că în acest caz exclude participarea la conferința din Elveția, informează Reuters.
Secretarul de stat american, John Kerry, a declarat recent că ar fi posibilă implicarea Iranului ”de pe margine” în conferința de pace Geneva II care va avea loc la Montreux, pe 22 ianuarie, sugestie care i-a deranjat pe oficialii de la Teheran. ”Ca să ia parte la conferința Geneva II, Republica Islamică nu va accepta nicio propunere care nu îi respectă demnitatea.”, a explicat purtătorul de cuvânt al ministerului de Externe iranian.
Dacă în ultimele luni am asistat la o îmbunătățire a relațiilor dintre Washington și Teheran, ținând cont de recenta încheiere a unui acord preliminar pe tema dosarului nuclear iranian, situația de acum este un indiciu că mai există încă disensiuni majore între cele două părți pe teme importante.
SUA și forțele de opoziție siriene, care acuză Teheranul că sprijină regimul condus de Bashar al-Assad, furnizându-i armament, au mari rezerve cu privire la implicarea Iranului în negocierile de pace, deși reprezentantul special al Națiunilor Unite în Siria, Lakhdar Brahimi, a adoptat o poziție total opusă.
SUA nu sunt de acord ca Iranul să ia parte la masa negocierilor de pace pentru că Republica Islamică nu a aprobat oficial declarația adoptată în cadrul reuniunii Geneva I, din 2012, potrivit căreia, guvernul sirian și forțele de opoziție ar trebui să formeze ”de comun acord” un guvern de tranziție. Prevedere despre care Washingtonul susține că exclude implicarea lui Bashar al-Assad în conducerea Siriei, după terminarea conflictului. Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney, a declarat, potrivit Reuters, că Teheranul ar trebui să aprobe public termenii acordului Geneva I, dacă dorește să participe la conferința de pe 22 ianuarie.
Potrivit purtătorului de cuvânt al ONU, Farhan Haq, secretarul de stat american, John Kerry, și ministrul rus de Externe, Serghei Lavorv, vor avea o întâlnire la 13 ianuarie, în urma căreia s-ar putea stabili dacă Iranul va juca vreun rol în cadrul reuniunii din Elveția.
Conferința de pace Geneva II are menirea de a aduce la masa negocierilor reprezentanții guvernului sirian și a forțelor de opoziție în vederea găsirii unei soluții care să pună capăt conflictului și creării unui organism care să conducă țara în timpul perioadei de tranziție, după cum se arată într-un comunicat al ONU, citat de Reuters.