Conferința internațională de pace pe tema conflictului din Siria, denumită Geneva II, a început miercuri, 22 ianuarie, la Montreux, în Elveția, informează Reuters. Deschisă de Secretarul General al ONU, Ban Ki- Moon, care a cerut tuturor delegațiilor să se angajaze în discuții constructive, Geneva II a debutat într-o atmosferă tensionată, în condițiile în care din primele discursuri ale participanților a reieșit că niciuna dintre părți nu este dispusă să renunțe la cerințele sale.
Aflându-se pentru prima oară de la izbucnirea conflictului față în față cu forțele de opoziție, ministrul sirian de Externe, Walid Muallem, a precizat încă de la început că unii dintre participanții la discuții ”au mâinile murdare de sânge sirian” și că încearcă să-i destabilizeze țara. ”Statul independent Siria va face tot ce este necesar ca să se apere”, a declarat, potrivit BBC News, Walid Muallem care a adăugat, adresându-se șefului diplomației americane, John Kerry, că ”nimeni din lume nu are dreptul de a conferi sau a retrage legitimitatea unui președinte, unei constituții sau legi, cu excepția sirienilor”.
De partea sa, liderul Coaliție Națioanle, Ahmad Jarba, a susținut că nu opoziția a ales să recurgă la folosirea armelor, ci că ”această alegere a fost impusă de regimul sirian”, adăugând că încălcările drepturilor omului din Siria amintesc de Germania nazistă și că plecarea președintelui Bashar al-Assad este o condiție prealabilă pentru închierea păcii, după cum informează corespondentul BBC din Elveția.
Pornind de la aceeași idee, secretarul de Stat american, John Kerry, a reamintit în discursul său că revolta din Siria a început de la un protest pașnic la care guvernul de la Damasc a răspuns cu o forță din ce în ce mai mare. ”Noi vedem o singură opțiune: negocierea unui guvern de tranziție, format de comun acord. Ceea ce înseamnă că Bashar al-Assad nu va face parte din acest guvern de tranziție. Este absolut imposibl ca un om care a condus un răspuns brutal împotriva poporului său să poată recâștiga legitimitatea de a guverna.”, a declarat Kerry, potrivit Le Monde.
Avertizând că negocierile de pace nu vor fi ușoare și că participanții la conferință au o responsabilitate istorică, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a subliniat încă o dată poziția Moscovei, potrivit căreia Iranul ar fi trebuit să fie implicat în discuțiile din aceste zile. La începutul săptămânii, ONU a retras invitația trimisă Teheranului de a lua parte la negocieri, susținând că Republica Islamică a acceptat doar la nivel declarativ comunicatul final al conferinței Geneva I, din 2012, care prevede crearea unui guvern de tranziție. În acest context, președintele iranian, Hassan Rohani și-a exprimat rezerva cu privire la reușita negocierilor. ”Din cauza lipsei jucătorilor influenți de la reuniune, am îndoieli cu privire la succesul întâlnirii Geneva II în lupta împotriva terorismului…și la abilitatea sa de a rezolva criza din Siria.”, a precizat liderul de la Teheran, citat de Reuters.
Conferința din Elveția are ca scop găsirea unei soluții care să ducă la încetarea războiului civil care durează de aproximativ trei ani și în urma căruia 130.000 de oameni și-au pierdut viața iar peste 2.300.000 au părăsit țara, cei mai mulți dintre ei găsind refugiu în Liban, Turcia și Iordania. Începând din 24 ianuarie, reuniunea se va muta la Geneva, unde negocierile de pace dintre delegațiile guvernului de la Damasc și cele ale forțelor de opoziție vor fi moderate de reprezentantul special al Națiunilor Unite în Siria, Lakhdar Brahimi.