Home / GeopoliticALL / Depresia, a doua cauza a dizabilitatilor la nivel mondial

Depresia, a doua cauza a dizabilitatilor la nivel mondial

Depresia reprezinta cea mai frecventa cauza a afectiunilor medicale la nivel mondial, dupa durerile de spate, se arata intr-un studiu publicat in jurnalul PLOS Medicine, potrivit BBC. Studiul, realizat de o echipa condusa de dr. Alize Ferrari, de la Universitatea pentru Sanatatea Populatiei din Queensland, a comparat depresia clinica cu alte peste 200 de boli si afectiuni ca si cauze ale dizabilitatilor si a concluzionat ca este necesar ca aceasta sa fie considerata o prioritate globala a sanatatii publice.

Organizatia Mondiala a Sanatatii confirma ca, la nivel global, doar un segment redus al populatiei are acces la tratamentul acestei afectiuni. Depresia a fost ierarhizata drept a doua cauza globala a dizabilitatilor, insa impactul sau variaza in functie de tari si regiuni. Spre exemplu, procentele cele mai insemnate ale prezentei depresiei in randul populatiei s-au inregistrat in Afganistan, in timp ce minimul a fost inregistrat in Japonia. In Marea Britanie, depresia a fost identificata drept a treia afectiune in termen de ani pe care un individ ii traieste avand o dizabilitate.

De asemenea, riscul dezvoltarii depresiei la indivizi poate fi legat si de starea mamei in timpul sarcini, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii Universitatii din Bristol. Astfel, copiii ai caror mame sunt deprimate in timpul sarcinii prezinta un risc mai mare de a suferi de depresie la maturitate. Studiul efectuat pe un esantion de 8.000 de mame care au suferit de depresie post sau antenatala mai arata si ca tratamentul medical in timpul sarcinii ar putea diminua riscul unor afectiuni mentale ale copiilor.

„Depresia este o problema majora si este clar ca trebuie sa-i acordam mai mult atentie decat pana acum. Mai sunt multe lucruri de facut in termeni de intelegere a acestei afectiuni si in oferirea de solutii pentru a o trata. Impactul este diferit de la o tara la alta, astfel ca tinde sa fie mai mare in tarile cu venituri mici si medii si mai redus in tarile cu nivel de trai mai ridicat”, a declarat dr. Alize Ferrari pentru BBC.

Liderul echipei de cercetare care a realizat studiul a subliniat si faptul ca, in ciuda initiativelor de a creste gradul de constientizare a afectiunilor provocate de depresie, decidentii politici trebuie sa lucreze mult mai intens. „Exista foarte multe stigmatizari asociate cu afectiunile mentale. Felul in care sunt recunoscute dizabilitatile difera de la o persoana la alta si pot fi diferite la nivel social de la o tara la alta. Sunt multe implicatii culturale si interpretari care apar in aceste situatii, ceea ce face foarte importanta cresterea cunostintelor despre dimensiunile acestei probleme, cat si a semnalelor de detectare a acesteia”, a mai declarat dr. Ferrari.

Datele studiului, care se refera la nivelul anului 2010, au fost comparate cu studii anterioare care au fost realizate in 1990 si 2000, pentru a analiza impactul depresiei la nivelul societatilor. Principala concluzie pe care Organizatia Mondiala a Sanatatii a emis-o dupa informatiile prezentate in studiu o reprezinta lansarea unei campanii de informare si constientizare a efectelor provocate de depresie in randul decidentilor politici. In acest sens, cresterea accesului pentru diagnosticarea si tratamentul depresiei reprezinta o prioritate a OMS, acest lucru putand fi realizat mai intai prin eliminarea unor prejudecati privind raportarea indivizilor fata de afectiunile mentale.

Despre Adrian Călugăru

Vezi și

De la visul european la Visul Georgian

Material realizat de Andrei Rus Context istoric Georgia este un stat situat în Munții Caucaz …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *