Republica Centafricană sărbătoreşte demisia liderului Michel Djotodia, conform relatărilor făcute de Reuters.
Liderul Republicii a cedat în faţa presiunilor internaţionale şi şi-a prezentat demisia după ce a eşuat în lupta sa de a opri violenţele inter- religioase. Demisia sa a fost primită cu bucurie de către cetăţeni, care au ieşit în stradă pentru a sărbători.
Demisia președintelui Michel Djotodia și a prim-ministrului Nicolas Tiangaye a venit pe parcusrul summitului de două zile al Comunității Economice a Statelor din Africa Centrală (CEEAC ), care s-a desfăşurat în țara vecină, Ciad. Discuțiile referitoare la noua conducere vor avea loc în Republica Central Africană, a arătat un comunicat de presă emis după demisia preşedintelui. Mii de oameni au fost uciși şi aproximativ un milion au fost strămutați abuziv, de când gruparea rebelilor musulmani condusă de Djotodia, cunoscută sub numele de Seleka, a preluat puterea în martie. Amintindu-şi de genocidul din Rwanda din 1994, Franţa a trimis luna trecută, sute de trupe în fosta sa colonie pentru a ajuta forţele de menținere a păcii africane. Dar crimele au continuat, iar Franța și-a exprimat în mod repetat, îngrijorarea cu privire la guvernul condus de Djotodia.
Mai multe focuri de armă au fost auzite vineri seara, după ce trupele franceze au fost nevoite să tragă focuri de armă de avertizare pentru a opri luptele dintre grupări adverse într-un cartier din Bangui. Djotodia și Tiangaye au demisionat după ce Adunarea de tranziție a Republicii Centrafricană (CNT ) a fost chemată la summit-ul de la Ciad, joi, pentru a decide cu privire la viitorul țării. Conform unui acord intermediat de CEEAC anul trecut , CNT l-a ales pe Djotodia pentru funcţia de președinte interimar în luna aprilie, până la alegerile care vor avea loc la sfârşitul acestui an. “Am luat la cunoştiinţă demisia preşedintelui. Acum rămâne la decizia Adunării CNT ce se va întâmpla în continuare, Franța nu intervine în nici un fel în acest proces,” a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe francez Romain Nadal.
Liderii regionali, conduşi de Chad Idriss Deby, un aliat francez, aşteptau cu nerăbdare demisia lui Djotodia. Mai multe surse au declarat pentru Reuters că el ar fi forțat să demisioneze în cadrul summit-ului, apropiaţi ai săi au insistat că va rămâne la putere. O sursă diplomatică franceză a declarat că liderii puterilor regionale Ciad, Gabon și ai Republica Congo ar avea fiecare favoriţii lor pentru această funcţie, însă deocamdată nu au candidaţi şi rămâne la alegerea liderilor locali să decidă cine preia funţia în continuare. Aceiaşi sursă a declarat că ,,este foarte important ca tranziţia să se facă repede”. Este, de asemenea, foarte probabil ca cel care va prelua preşedinţia interimară a statului să candideze şi pentru alegerile viitoare.
Vestea demisiei preşedintelui a scos în stradă mii de cetăţeni. Vestea a fost întâmpinată cu urale într-o tabără de 100.000 de civili creştini refugiaţi pe un aeroport aflat sub control francez. “Este o nouă zi pentru Republica Centrafricană. Dumnezeu a auzit durerea şi rugăciunile noastre “, a declarat Jeanne, o femeie în vârstă de 71 de ani din Bangui, al cărei fiu a fost omorât în luna martie de Seleka. Odată cu lăsarea serii de vineri, oamenii s-au întors spre case, temându-se de de represalile rebelilor care se află încă în oraş.
Locuitorii mai multor cartiere au raportat că au văzut membrii grupării Seleka înarmaţi pe străzile oraşului. Forțele franceze au tras focuri de avertizare după stingere încercând să descurajeze eventuale ciocniri între luptători Seleka și rivalii lor, în cartierul Miskine din Bangui, a declarat Amy Martin, director al Biroului ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare.
Vehicule blindate franceze au ocupat străzile din afara palatului prezidențial. Franța are 1.600 de militari în țară, care operează sub mandat ONU pentru a ajuta o forțele africane în menţinerea păcii şi urmează să trimită încă 6.000 de oameni.
Guvernele din Uniunea Europeană au sprijinit în linii mari propunerile de vineri ale UE pentru a trimite rapid trupe în ajutor. Ambasadorii UE, reuniți la Bruxelles, au cerut șefului politicii externe a UE, Catherine Ashton, să prezinte o lucrare mai detaliată saptamâna viitoare, cu scopul de a cere miniştrilor de externe din UE să ia o decizie cu privire la forța de la 20 ianuarie, un purtator de cuvant a declarat Ashton. Marea Britanie și Germania au declarat că nu vor trimite trupe la sol, în timp ce Belgia a declarat că va lua în considerare trimiterea de trupe ca parte a unei operațiuni a UE.
Trupele însărcinate cu misiunea de menținere a păcii a ONU în Republica Democratică vecină, Congo, s-au declarat îngrijorate, în această săptămână, de numărul mare de luptători Seleka, care au trecut frontiera. Violenţele rebelilor sunt cu atât mai puternice cu cât frustrarea subdezvoltării din nord și dorința de control asupra aurului, a diamantelor, a uraniului și a combustibilului, îi macină. Mulți dintre oamenii lui Michel Djotodia sunt luptători căliţi în luptele din Ciad și Sudan. Preşedintele a luptat totuşi pentru a-şi ţine oamenii în frâu, însă rezistența a atins punctul culminant în ultima lună, cu un asalt asupra capitalei de către miliție și trupele înarmațe loiale președintelui demis Francois Bozize. Situaţia din Republica Central Africană rămâne una fragilă, acest stat fiind “de facto sub tutela ţărilor din restul regiunii, care nu au ştiut să gestioneze situaţia foarte bine”, aşa cum subliniiază Thierry Vircoulon, analist al Grupului Internaţional de Criză.