Material realizat de Dumitrița Cosovan
Delfinul roz este o specie pe cale de dispariție ce trăiește în bazinele râurilor Amazon și Orinoco.
Ceea ce îi deosebeşte pe acești delfini de ceilalți delfini este botul lung şi subţire și culoarea pielii, care este roz. Culoarea variază în funcţie de vârstă: adulţii au o culoare roz mai intensă, în timp ce puii sunt gri, iar delfinii bătrâni tind să devină albi. Acești delfinii au între 2,5 şi 3 m lungime şi pot cântări până la 90 kg. Masculii sunt mai mari decât femelele. Ei trăiesc în ape dulci și se hrănesc cu peşte, crustacee, crabi şi ţestoase mici. Delfinii emit sunete pentru a comunica sub apă.
Sarcina unui delfin durează de obicei 13 luni, iar apoi puii sunt hrăniți de mamă timp de doi ani. Datorită perioadei lungi de alăptare, femelele se reproduc doar la fiecare trei-cinci ani, spun experții. Acest lucru îi face mai vulnerabili la dispariție, dacă populația lor se reduce.
În Brazilia, pescarii vânează şi ucid delfini roz pentru a face momeală pentru o specie de somn numită piracatinga, conform Reuters. Deși acum sunt populații relativ mari care se găsesc în bazinele râurilor Amazon și Orinoco din America de Sud, delfinii roz ar putea să dispară dacă nu se iau măsuri, se tem biologii. Ei dau exemplul delfinilor din râul Yangtze din China, care au dispărut în 2006 după ani întregi pe pescuit excesiv și poluare. Procurorii din statul Amazonas au cerut interdicția de a pescui somn în 2015, avertizând că 2.500 de delfini sunt uciși în fiecare an pentru momeală.
Recent, din cauza răspândirii noului tip de coronavirus, ce a dus la izolarea oamenilor și la stoparea traficului navelor, exemplarele de delfini roz devin tot mai îndrăznețe și ies la iveală pentru a se bucura din plin de libertate. Reducerea poluării fonice și restricţiile impuse asupra navelor, care transportau de obicei marfă, a creat un nou habitat pentru delfinii roz, care erau expuşi riscului de a fi loviţi de ambarcaţiuni. Aceste mamifere au fost văzute în apropriere de Hong Kong, și-au făcut apariția în Golful Thailandei, dar și în în apele care înconjoară Macao, Taiwan şi Singapore, deşi, în aceste locuri, au fost văzuţi mai rar în ultimii ani.
Delfinul roz este o specie catalogată drept vulnerabilă de Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii (IUCN). De aceea este foarte important să protejăm această specie. „Avem datoria și obligația, nu doar ca biologi, ci ca societate, de a păstra și menține speciile pe cale de dispariție, despre care știm că vor dispărea din Amazon și din lume. De fiecare dată când o specie animală dispare, omenirea pierde”, spune Vera da Silva.
Material realizat de echipa redacțională PoliticALL cu ocazia celebrării Zilei Pământului, în parteneriat cu proiectul Umanism în România.