Ministrul de externe al Rusiei, Sergei Lavrov avetizează că protestele din Ucaina „scapă de sub control”. Totuși, el a cerut statelor Europei să nu intervină în criza politică prin care trece statul, după care și-a exprimat îngrijorarea cu privire la evenimentele petrecute în Kiev.
„Preferăm ca vecinii noștrii europeni să nu se implice în criza din Ucraina, din moment ce nu au nicio legatură cu această problemă.”, a declarat Lavrov, adaugând ca politicienii europeni nu fac altceva decât să agite protestatarii.
Moscova, care vede în fosta republică sovietică o parte din sfera sa de influență, a asistat la protestele împotriva deciziei președintelui Viktor Yanukovich de a evita un accord comericial cu Uniunea Europeană, care au luat o turnură violentă.
Lavrov a caracterizat protestele drept “violente, îndreptate spre poliție, cu indivizi ce folosesc cocktailuri Molotov și dispositive explozive”, numindu-le comportamentul “o violare completă a normelor europene de comportament”.
După ce parlamentul ucrainian a aprobat un număr de legi împotriva protestelor săptămâna trecută, Casa Albă și-a exprimat îngrijorarea, susținând faptul că interzicerea protestelor non-violente ar slăbi democrația Ucrainei, adaugând riscul pe care Kievul și-l asumă de a fi sancționat.
Ministrul de externe suedez, Carl Bildt, din Bruxelles, a calificat legile drept “cel mai mare număr de legi repressive pe care le-am văzut aprobate de un parlament European în ultimele decenii”.
Corespondentul BBC News, David Stern, atrage atenția asupra faptului că aceste proteste violente pot fi doar începutul. Conflictul s-ar putea extinde, mai ales dacă autoritățile vor decide să împiedice mișcarea, așa cum avertizează.
Confruntările, de o violenţă deosebită, nemaiîntâlnită de la începutul mişcării de contestare în urmă cu două luni, s-au declanşat duminică, după o manifestaţie împotriva guvernului la care au participat 200.000 de persoane, în Piaţa Independenţei din Kiev.