Home / Politica si... / Drepturi / Yazidi – una dintre cele mai vechi comunități religioase din lume, amenințată cu extincția de Statul Islamic din Irak

Yazidi – una dintre cele mai vechi comunități religioase din lume, amenințată cu extincția de Statul Islamic din Irak

Violențele comise de membrii insurgenței sunnite din Irak a Statului Islamic continuă să șocheze comunitatea internațională, care încă nu are o reacție fermă împotriva unor crime ce devin tot mai clar imaginea unui genocid realizat pe criterii religioase. După ce creștinii din orașele irakiene au fost amenințați cu execuția în schimbul plății unei sume de bani sau convertirii la islamism, una dintre cele mai vechi comunități religioase din lume este amenințată cu extincția de insurgenții care pretind că au instaurat un ”califat” în regiunile controlate din Irak și Siria.

Minoritatea Yazidi, una dintre cele mai vechi comunități etnice și religioase din Irak se confruntă cu execuții în masă din cauza unor mistificări potrivit cărora aceștia ar fi „servitori ai diavolului”, informează The Guardian. Militanții islamiști au  luat au blocat  peste 40.000 de persoane membre ale acestei minorități irakiene, fapt ce determină SUA să ia în considerare o posibilă acțiune militară cu scop umanitar în zonă.

Majoritatea persoanelor blocate sunt membri ai religiei Yazidi, una dintre cele mai vechi minorități din Irak. Comunitatea yazidi numără la nivel global peste 700.000 de persoane, având o mare majoritate concentrată în Irak. Un grup judecat greșit de istorie, yazidi sunt predominant etnici kurzi ce și-au menținut religia bazată pe sincretism pe parcursul secolelor, în ciuda opresiunilor și a pericolelor de exterminare.

Această religie antică a fost fondată de un anume șeic Ummayyad, în secolul XI, fiind derivată din zoroastrim, creștinism și islam. Aceasta a preluat elemente de la fiecare dintre aceste religii, fără să devină însă una din religiile abrahamice, fiind considerată mai degrabă o sectă.

La baza marginalizării adepților yazidi se află cultul unui înger căzut, Melek Tawwus sau Îngerul Păun. Slăvirea acestui înger similar lui Lucifer din tradiția iudeo-creștină le-a adus membrilor yazidi reputația de „oameni care îl măresc pe diavol”. Istoria yazidi e marcată de genocid, doar în secolele XVIII-XIX adepții fiind victimele a peste 70 de masacre.

În prezent, aceștia au fost forțați să se retragă către Muntele Sinjar, situat în nord-vestul Irakului pentru a se apăra de grupul de susținători ai jihadului aparținând Statului Islamic. ONU a declarat că aproximativ 40.000 de persoane- majoritatea femei și copii s-au refugiat în nouă locații de pe munte.

Imagini șocante cu oameni uciși brutal au apărut în ultima săptămână, oficialii locali declarând că cel puțin 500 de membri yazidi au fost uciși, inclusiv 40 de copii, și mulți alții au fost amenințați cu moartea. Aproximativ 130.000 de etnici yazidi au fugit din Sinjar către Kurdistanul din Irakul de Nord.

Acțiunile de violență, represiune și crimă ale grupării teroriste SIIL (Statul Islamic în Irak și Levant) au devenit tot mai intense în Irak în ultima perioadă de timp. Creștinii sunt și ei o țintă a grupului terorist, din cauza credinței lor. Cel mai mare oraș creștin din Irak a fost complet abandonat odată cu apropierea membrilor extremiști.

Săptămâna aceasta Consiliul de Securitate ONU a condamnat atacurile SIIL asupra comunității yazidi, existând posibilitatea ca extremiștii responsabili să fie acuzați de crime împotriva umanității. Vian Dakhil, membru al parlamentului din Irak și etnică yazidi a izbucnit în lacrimi miercuri în timpul unei transmisiuni, în timp ce a cerut ajutor parlamentului și comunității internaționale pentru a-i salva pe acești oameni de la masacru.

Despre Marilena Veronica Ene

Vezi și

Taiwan – importanța strategică a unui teritoriu insular nerecunoscut global

Conflictul început de liderii Rusiei în Ucraina a determinat analiștii politici să își îndrepte atenția, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *