Home / Politica si... / Alegeri / Pact de cooperare mediat de SUA între cei doi prezidențiabili din Afganistan pe fondul crizei electorale

Pact de cooperare mediat de SUA între cei doi prezidențiabili din Afganistan pe fondul crizei electorale

140426-afghan-election-mn-1116_e0ba57ba8dd2ed4ba52bef1c98dd6aaaCandidații pentru cursa prezidențială din Afganistan au semnat un pact de cooperare pentru formarea unui guvern național bazat pe unitate, în urma întâlnirii cu secretarul de stat al SUA, John Kerry, informează Reuters.

Înțelegerea pentru împărțirea puterii, stabilită inițial verbal în timpul vizitei lui John Kerry în Afganistan de luna trecută, are ca scop încetarea războiului civil bazat pe diferențe etnice. În urma ultimelor alegeri prezidențiale, marcate de o serie de fraude, un nou conflict a apărut, ambii candidați susținând că sunt câștigători după cel de-al doilea tur de scrutin.

„Unul dintre acești oameni va fi viitorul președinte, însă ambii vor fi esențiali pentru viitorul Afganistanului.” , a declarat Kerry. Cei doi candidați, fostul ministru de finanțe, Ashraf Ghani și fostul ministru de externe, Abdullah Abdullah, au renunțat la conflict luând în calcul propunerile secretarului de stat american.

Conform declarațiilor, cei doi candidați au fost de acord ca procesul electoral și învestirea noului președinte să aibă loc la sfârșitul lunii august. Aliații occidentali speră ca Afganistanul să aibă un președinte legitim până la summit-ul NATO din septembrie.

ONU supraveghează renumărarea celor peste opt milioane de voturi exprimate în cursul lunii iunie. „Investigarea voturilor nu are legătură cu cine câștigă sau pierde, ci este legată de obținerea rezultatului corect pe care afganii îl merită” , a mai declarat Kerry.

Aceste alegeri vor marca primul transfer de putere democratic după ce majoritatea trupelor străine s-au retras de pe teritoriul Afganistanului.

Despre Marilena Veronica Ene

Vezi și

Breaking News: Atac armat la o stație de metrou din New York

Un atac armat a avut loc la o stație de metrou din Brooklyn, New York, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *