Home / Politica si... / Afaceri / Apicultorii din Mexic câștigă un proces intentat companiei Monsanto

Apicultorii din Mexic câștigă un proces intentat companiei Monsanto

gm-soybeansJudecătorii din Mexic au dat dreptate apicultorilor după ce au analizat dovezile și s-au  convins  de pericolul reprezentat de speciile de plante modificate genetic pentru producția de miere din Yucatan, în urma unui proces împotriva cunoscutei corporații Monsanto, informează The Guardian.

Un grup de apicultori din Mexic a pornit lupta împotriva gigantului Monsanto, companie ce comercializează produce agro-chimice, împiedicând plantarea a mii de hectare cu soia modificată genetic pentru a rezista la unul din pesticidele companiei Roundup.

Unul dintre judecătorii districtului Yucatan din Mexic a decis contrar permisiunii oficiale date de ministrul mexican al agriculturii, Sagarpa, și contrar agenției pentru protecția mediului,  Semarnat, care în iunie 2012 au permis plantarea semințelor modificate genetic.

Ministrul a autorizat compania Monsanto să planteze semințele modificate în șapte state, pe o suprafață de 253.000 ha, în ciuda protestelor a mii de fermieri și apicultori, a Greenpeace, a Comisiei Naționale Mexicane pentru Biodiversitate, a Comisiei pentru Protecția Zonelor Naturale și a Institutului Național Mexican pentru Ecologie.

Judecătorul a fost convins cu dovezi științifice de pericolul pe care îl reprezintă aceste culturi pentru producția de miere din Pen. Yucatan, ce cuprinde statele  Campeche, Quintana Roo și Yucatan. Acesta a decis că este imposibilă coexistența producției de miere cu semințele modificate genetic.

Mexicul este al șaselea producător de miere de pe glob și al treilea exportator de miere. Peste 25.000 de familii din peninsulă depind de producția de miere. Efectele modificărilor genetice sunt multiple: resistența acestora la glifosat reprezintă un pericol pentru sănătatea animalelor dar și cea a oamenilor, au efecte negative asupra solului, apei și asupra coloniile de albine.

Cultivarea acestor semințe ar putea devasta exportul de miere către Europa, în condițiile în care comercializarea mierii ce conține polen derivat din plante modicate genetic este restricționată.

Guvernul mexican este acuzat că ignoră această problemă încurajând companiile multinaționale. Ambiția guvernului de a eradica foametea este incompatibilă cu decizia de a permite companiilor multinaționale să utilizeze specii modificate genetic.

Conform constituției mexicane, guvernul are obligația de a consulta în prealabil comunitățile locale cu privire la decizii ce le afectează direct teritoriile. Astfel, instanța a decis ca plantarea acestor semințe să fie oprită și a oferit ministrului agriculturii șase luni pentru a se consulta cu femierii din zonă.

Această hotărâre judecătoarească a creat un precedent ce îi va ajuta pe fermieri și pe specialiștii de mediu să ia măsuri legale împotriva culturilor de porumb și soia modificate genetic. Lupta acestora însă va fi una dificilă, confruntâdu-se cu departamentele legale ale corporațiilor multimilionare.

Despre Marilena Veronica Ene

Vezi și

Breaking News: Atac armat la o stație de metrou din New York

Un atac armat a avut loc la o stație de metrou din Brooklyn, New York, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *