Home / Politica si... / Conflict / Creștinii din Irak, obligați să se convertească la islam sau să plătească o taxă pentru a rămâne în viață

Creștinii din Irak, obligați să se convertească la islam sau să plătească o taxă pentru a rămâne în viață

pakistan_church_bombing_protestComunitățile creștine din Mosul, Irak, sunt forțate să își părăsească locuințele din cauza amenințării insurgenților islamiști. Aceștia își consolidează controlul asupra populației din zonă, obligând creștinii fie să se convertească la islamism, fie să plătească „o taxă de protecție” pentru a nu fi uciși, informează BBC.

Reprezentanții Statului Islamic din Irak și Levant (SIIL), care în prezent controlează zone extinse din Siria și Irak cu scopul creării unui califat islamic, au eliberat un comunicat ce a fost citit în moscheile din Mosul, oraș în nordul Irakului în care trăiesc cele mai vechi comunități creștine din lume. Conform declarației acestora, creștinii au fost somați până sâmbătă la prânz fie să se convertească la islamism, fie să plătească o taxă prin care să își protejeze religia, sau altfel vor fi uciși. Acest ultimatum se bazează pe un contract străvechi, cunoscut sub numele de „dhimma”, prin care comunităților non-islamice care refuză să treacă la islamism li se garantează protecția dacă plătesc o taxă numită „jizya”. Acest concept își are originile în epoca timpurie a islamismului, în secolul al XVII-lea, însă a fost abolit la scară largă de legea otomană la mijlocul secolului al XIX-lea. „Le acordăm trei opțiuni – islamismul, dhimma, care implică plata jizyei, sau, dacă nu acceptă niciuna dintre cele două, nu ne mai rămâne decât sabia”, a declarat Abu Bakr al-Baghdadi, liderul SIIL, pe care membrii grupării îl numesc acum Califul Ibrahim.

Pentru prima dată în istoria Irakului, în Mosul se mai găsesc maxim 200 de creștini în momentul de față. Ceilalți au fugit în Dohuk și Arbil, orașe din Regiunea Autonomă a Kurdistanului Iranian. Conform patriarhului din Irak, insurgenții au fost văzuți marcând casele creștinilor cu litera N de la „Nassarah”, cuvânt folosit în Coran pentru a desemna creștinii. Populația creștină a Irakului a scăzut dramatic încă din 2003, când Statele Unite au invadat Irakul. Înainte de 2003, numărul creștinilor din Mosul atingea cifra de 60.000, însă în iunie 2014 numărul lor a scăzut la aproximativ 35 000. SIIL le-a dat un astfel de ultimatum și creștinilor din orașul sirian Rakka în februarie, forțându-i să plătească fiecare 14 grame de aur în schimbul libertății lor religioase.

Despre Volina Șerban

Vezi și

Vaccinurile pot fi considerate cauza unor afecțiuni medicale fără dovezi științifice, după un verdict al Curții Europene de Justiție

Curtea Europeană de Justiție a decis, miercuri, că instanțele pot considera vaccinurile drept cauze ale …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *